tavasz

2021.03.29. 10:30

Aranysárga díszruhát öltött az emlékpark

Ontják sárga és fehér virágaikat a nárciszok megyeszerte. Több ezer virág bontotta ki szirmait a Rippl-Rónai villa parkjában, és egy szőlősgyöröki kertben is virágoznak a jácintok, nárciszok. A kaposvári nárciszünnep azonban ismét elmarad.

Góz Lilla

Sárga virágtenger fogadja a Rippl-Rónai Emlékház felé járókat. – Rippl-Rónai József idejében is tele volt a kert nárciszokkal, ugyanoda telepítettünk mi is virágokat – mondta el Pál-Simon Kornélia, a Rippl-Rónai Múzeum muzeológusa. – A sárga szín volt a festőóriás kedvenc színe, amely villája falain is megjelenik. Hozzátette: húszezer tő nárciszt ültettek ide és évtizedek óta gondozzák ezeket.

– Két éve felszedtük a hagymákat és újakat is telepítettünk, jelenleg öt-hatféle nárciszfajta csodálható meg virágzásban – mondta Friss Attiláné, Rippl-Rónai Emlékház és Látogatóközpont csoportvezetője. Hozzátette: június végén szokták lekaszálni a területet.

– Sajnos a járványhelyzet miatt ahogy tavaly, úgy idén sem tudjuk megtartani a nárciszünnepet, de bízunk abban, hogy jövőre újra benépesülhet a kert – jegyezte meg Pál-Simon Kornélia muzeológus. – A rendezvényen nem titkolt célunk, hogy a kaposváriak és a más településről érkezők megismerjék Rippl-Rónai József európai munkásságát.

Ám nem csak Kaposváron, hanem Szőlősgyörökön is virágoznak a nárciszok, igaz a hűvösebb idő és a kevés napsütés miatt a tavalyi évhez képest később nyílnak. Ezért a jövő hétvégére tervezik a szüretet, ám a járvány miatt csak korlátozott számban látogathatják a kertet az érdeklődők. – Három évvel ezelőtt alakítottuk ki a kertet, jelenleg 6-7 ezer nárcisz és jácint virágzik, s ha a tulipánokat is belevesszük, úgy összesen 130 ezer hagymát raktunk el – mondta el Mátrai Zoltán, a kert tulajdonosa. Hozzátette: Hollandiából vásárolt speciális géppel bakhátas művelést folytatnak, négyzetméterenként száz hagymát raktak el és árasztásos öntözéssel frissítik a virágokat.

Fotó: Muzslay Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában