védett faj

2021.03.19. 17:30

Műfészekkel és sárgyűjtőhellyel lesz otthonosabb a fecskelak

Magyarországról akár kétmillió fecske is hiányozhat, a hazai állományok száma megfeleződött az elmúlt évtizedben.

Kovács G.

Ennek hátterében nemcsak az élőhelyek megszűnése, a táplálékbázis csökkenése, a klímaváltozás áll, hanem a fecskefészkek leverése és a madarak elzavarása is. A napjainkra teljes egészében városiasodott, sárfészket építő fecskék védelmében az embereknek nélkülözhetetlen szerepe van, hívta fel erre a figyelmet Szili Zsuzsanna kaposvári állatorvos, a Together for Our Planet Egyesület elnöke.

– A meglévő, természetes fészkek és telepek fokozott védelmén kívül március–áprilisban műfészkekkel, sárgyűjtőhelyek kialakításával segítünk, így pótolva azokat a hiányosságokat, amelyeket a megváltozott környezet okoz – mondta Szili Zsuzsanna. – A kertes házakban, panelokban mesterséges költőtelepek is kihelyezhetőek, hogy a madarak ott fészkeljenek.

Az egyesület az idén is helyez ki műfészkeket lakossági kérésre családi házakra, ezzel kapcsolatban a Facebook oldalukon kapnak információt az érdeklődők.

A fecske minden fejlődési szakaszában védett, a tojása, a fiókája, kifejlett példánya, tolla, elhullott egyed maradványa és a fészke is természetvédelmi oltalom alatt áll. Aki fészket ver le, az természetvédelmi bírsággal sújtható. Mivel egy pár a fészkelési időszakban 4-6 tojást rak, így a fészek leverését akár negyedmillió forintot meghaladó összeggel is büntetheti a hatóság. Ha sok fészek érintett, az természetkárosítás bűncselekménye lehet.

Hazánkban négy fecskefaj él, s mind a négy faj védett. Minden egyes fecske körülbelül egy kiló repülő rovart fogyaszt el csak a költési időszakban. A fecskehiány azt eredményezi, hogy legalább kétezer tonna kártevő, betegségeket terjesztő rovar marad évről évre a környezetünkben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában