gondoskodás

2021.04.21. 20:00

A Kékmadár szárnyai alatt biztonságra számíthatnak a gyermekek

Hatvan éve működik Nagybajomban gyermek­otthon a családjukat nélkülözni kényszerülő kiskorúak védelmében. Kovácsné Horváth Mária csaknem harminc évet dolgozott az intézményben, tizenöt évnyi vezetői tapasztalattal emlékezik vissza a múltra az évforduló kapcsán.

Andricz Gabriella

– Egy családi házban kezdte meg működését az intézmény három gyermekcsoporttal 1961-ben Balla Elemérné vezetésével – mesélt a kezdetekről Kovácsné Horváth Mária. – Akkoriban a szakmai munka még nagyon gyerekcipőben járt, a sérült csecsemők testi szükségleteinek kielégítésén volt a hangsúly. A nyolcvanas évek elején a húsz befogadóhelyes intézmény létszáma hetvenre növekedett, többségében kórházban hagyott újszülöttek, állami gondoskodásra szoruló gyermekek otthonává vált.

Folyamatos átalakulásokon ment át ebben az időszakban az intézmény, ahol meghonosították a Pikler–módszert, amely a gyermek mélységes tiszteletén alapul. Kovácsné Horváth Mária 1996-ban vette át az otthon irányítását. A következő évtől, a gyermekvédelmi törvény megjelenésétől gyökeres változások történtek, csecsemőotthonból gyermekotthon lett, családias lakóegységeket, lakásotthonokat alakítottak ki. Ekkor kapta a Kékmadár nevet az intézmény.

– Forradalmi idők voltak – mondta Kovácsné Horváth Mária –, az intézményt át kellett építeni, a működést teljes mértékben átszerveztük. Elmondhatom, hogy a gyermekeket közvetlenül ellátó szakmai gárda mindent megtett azért, hogy a gyermekeinket semmiféle hátrány ne érje, az intézményből kilépve se kelljen az „állami gondozott” bélyeget magukon hordaniuk.

Az intézményben 2004-ben adták át az első lakóegységet egy tízmilliós beruházás részeként, ahol fiatalkorú anyák és gyermekeik kaptak családias elhelyezést. – Pár év múlva, 2008-ban pedig újabb nagy feladattal kellett szembesülnünk – folytatta –, intézményünket 10 megyei gyermekvédelmi telephellyel vonták össze, nagybajomi központtal. 2010-től aztán Marcali központtal vonta össze a megye teljes gyermekvédelmi hálózatát a fenntartó.

Jelenleg a Kékmadár Gyermekotthon harminc gondozottnak biztosít ellátást, a feladatellátás a mai napig összetett. Minden korosztály megtalálható az intézményben, de legtöbbször egyedülálló, várandós kismamák kerülnek ide. Elsődleges céljuk a családba való visszagondozás, ennek érdekében lehetőséget teremtenek a vér szerinti családdal való kapcsolattartásra is. – Sokat küzdöttünk a negatív előítéletekkel – jegyezte meg Kovácsné Horváth Mária –, de az elmúlt időszakban megtettünk mindent azért, hogy a Kékmadár szárnyai alatt gondozott gyermekek megállják a helyüket az életben és boldogok legyenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában