terasznyitás

2021.04.24. 17:30

Villámgyorsan szereztük vissza régi életünket a terasznyitással

Több hónapja zárva voltak és alig várták, hogy nyithassanak a somogyi éttermek, kávézók, vendéglátó egységek. A vendégek örömmel ültek be egy reggelire, vagy egy forró kávéra, többen pedig az ebédet fogyasztották el a teraszon.

Góz Lilla

Lekerült a lakat a desedai Lia Büféről. Szombat reggel nagy volt itt a sürgés-forgás, tizenegy órakor nyitottak. – Kajakverseny is zajlik, arra készülünk, hogy egész nap nem kell megállnunk, de már nagyon vártuk, hogy újra kiszolgálhassuk vendégeinket – mondta el Kovács Lívia büfétulajdonos.

Velős pirítóssal, hamburgerekkel, hotdog is került az asztalokra. – Fél tízig lehettünk nyitva, az asztalokat másfél méterre helyeztük el és folyamatosan tisztítottuk ezeket a nap folyamán – mondta el Kovács Márió, aki édesanyjával napok óta készült már a nyitásra. Besenczi Árpád színművész családjával Keszthelyről érkezett Kaposvárra, itt egy belvárosi kávézót választottak, ahol megreggeliztek.

 

– Nagylányunk úszóversenyen van és nagy könnyebbség, hogy van hova beülnünk a két kicsivel ebben a szép időben – mondta el Besencziné Nagy Kornélia. Mellettük lévő asztalnál mosolyogva köszöntötte a pincér a korábbi törzsvendégeket, akik örömmel rendelték meg lattéjukat, székük alatt pedig yorkie kutyájuk friss vizet fogyaszthatott a kutyabarát kávézóban. Egy négy fős baráti társaság is a teraszon élvezte a tavaszi napsütést.

– Már nagyon vártuk a nyitást, örömmel kortyoltuk a kedvenc kávénkat, majd ebédeltünk és ha lesz még hely, akkor beülünk este egy sörre – mondta el Poczok Ádám. A kaposvári vendéglátó helyeken nem volt tömeg napközben, de folyamatosan érkeztek hozzájuk a vendégek. – Pénteken egész nap takarítottunk, a hét elején megrendeltük az árut és szombat reggel hétkor nyitottunk – mondta el Ellenberger Csilla, a kaposvári Noszlopy utcai Rotonda Café üzletvezetője. Hozzátette: éltek azzal a lehetőséggel, hogy a teraszon kívül a közterületekre állíthattak fel asztalokat, székeket. Egyeztettek a jegyzővel és kértek engedélyt, amire szükség is volt, mert szombat délre már csak egy asztaluk nem volt lefoglalva estére. – Tizedikén múlt fél éve, hogy zárva voltunk, átmenetileg többen elmentünk dolgozni, például én egy idősotthonba voltam ápolónő, most kijött belőlünk a várakozás miatti feszültség – jegyezte meg az üzletvezető. A kiskocsmákba is visszatértek a törzsvendégek. – Nagyon vártuk már, hogy egy hideg sör mellett beszélgethessünk egyet a kedvenc helyünkön és még az idő is kegyes volt a nyitáshoz – mondta el Farkas István.

 

Aki nyitott, az nem panaszkodott a Balatonnál

Készültek a lángosok, a hamburgerek, sercegett az olaj a hekk alatt a Balatonnál. Szinte alig lehetett parkoló helyet találni a part menti éttermek, büfék környezetében. – Egész nap folyamatosan érkeztek vendégek hozzánk és szinte nem volt olyan étel az étlapon, amelyet nem kértek volna – mondta el Torma Zoltán, a fonyódi Fapipa Étterem tulajdonosa. Hozzátette: várták a nyitást, készültek rá alapanyagokkal és a napokban nagytakarítást végeztek. A személyzet maszkban dolgozik és az asztalokat széthúzták, hogy legyen közöttük megfelelő távolság. Megjegyezte: Fonyódon a vendéglátó helyek fele nyitott ki, mindannyian tapasztalták, hogy a vendégek várták már, hogy kedvenc ételeiket ne egy padon ülve, hanem helyben elfogyaszthassák.

Körkép a balatoni teraszokról. Fonyódon, Bogláron és Siófokon jártunk megnézni, mennyien éltek az enyhítés adta lehetőséggel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában