védekezés

2021.04.16. 16:30

Sok a kullancs a somogyi erdőkben, a vakcina is gyorsan fogyhat ellenük

Nagyon sok kullancs van a somogyi erdőkben is, ezért már most érdemes beadni a vérszívók elleni védőoltást azoknak, akik több időt töltenek a természetben. Az általunk megkérdezett kaposvári patikában még kapható vakcina, de ha beköszönt a melegebb idő, akkor gyorsan kiürülhetnek a készletek.

Marosi Gábor

20210409 Békéscsaba Vad virágok nyílnak a Pósteleki erdőben. A geofiton aljnövényzet ezekben a hetekben virágba borítja Békés megye erdőit. képen Puskás Lajos erdőmérnök Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

A koronavírus-járvány miatt sok mindenről le kellett mondani az elmúlt egy évben. Jó ideje se színházba, se moziba nem lehet menni, ezért sokan a természetben próbálnak kikapcsolódni. A magas fűvel borított és bokros területeken azonban a jobb idő beköszöntével egyre több a kullancs.

Az apró vérszívónak több változata is előfordul hazánkban, van köztük fekete, szürkés és vörös is. A szakember szerint most érdemes beadni a vérszívók elleni védőoltást azoknak, akik több időt töltenek a természetben. Az általunk megkérdezett kaposvári patikában még kapható vakcina, de ha beköszönt a melegebb idő, gyorsan kiürülhetnek a készletek.

Varga Imre háziorvos évente 15-20 embert olt be a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás ellen. A kapos­újlaki doktor szerint, aki először oltatja be magát, háromszor kap injekciót, és ezután alakul ki a védettség. A második oltást az első után egy-három hónappal, a harmadikat pedig ezt követően kilenc-tizenkét hónappal kell beadni. Azonban, ha valaki gyors védettséget szeretne, akkor egy hónapon belül mind a hármat lehet kérni.

Varga Imre kiemelte: aki már megkapta a koronavírus elleni védőoltást, nyugodtan kérheti a kullancs ellenit is, az injekcióval viszont érdemes egy hetet várni, hiszen mindkét oltás megterheli az immunrendszert. – Ha valaki kullancsot talál magában, úgy próbálja kiszedni, hogy ne nyomja össze – mondta. – Azonban, ha az állat feje bent marad a bőrben, akkor sem kell megijedni, a szervezet ugyanis egy idő után „kilöki” majd.

Magyarországon jelenleg kétfajta kullancs elleni védőoltás van forgalomban. Tóth­né Kalota Veronika, az egyik kaposvári gyógyszertár vezetője érdeklődésünkre elmondta: a receptköteles készítményből gyerek- és felnőttváltozat is van. Előbbi 6800, utóbbi 11 ezer 500 forintba kerül. A gyógyszerész kiemelte: egyelőre még csak néhány adag vakcinát adtak el, azonban ha teljesen kizöldellnek a fák, akkor ugrásszerűen megnő a vásárlók száma. A tapasztalatok szerint a legtöbb oltást a természetjárók, az erdészek, a vadászok és a gyógynövényszedők kérik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában