repülő hajó

2021.04.19. 20:00

Téli ráncfelvarrás után tették vízre a Desedát

Már várja a turistákat a desedai sétahajó, hétfő délután a szokásos éves karbantartást követően tették vízre újból a téli pihenője után.

Koszorus Rita

Tavaly októberben emelték ki a víztározóról a sétahajót, a Deseda Jutában állomásozott a télen. A hajón kisebb ráncfelvarrásokat végeztek el, hiszen az elmúlt szezonban fogott rajta az idő vasfoga. – Az alján lévő két hengert kentük újra – mutatta Oros András az elkészült munkákat a hajón. – Tavaly volt egy teljes felújítás, amikor újrafestettük a hajtótestet és kicseréltük a padozatot. Most csak a kisebb munkákat végeztük el, algaölővel ecsetelték le az alját.

A hajót Oros András szállította a Deseda partjára, a toponári parton egy daruval igyekeztek vízre emelni. Rövid szemrevételezés után hevederekkel rögzítették a testet, ezután némi kézi rásegítéssel a sétahajó víz fölé emelkedett, mielőtt a felszínre eresztették volna. Némi járulékos veszteség történt ugyan egy óvatlan pillanatban, nem mindenki úszta meg szárazon a műveletet. A segítők egyike – habár biztos, hogy nem tervezte – mégis megmártózott az alig nyolc fokos Desedában.

A hajó hét évvel ezelőtt kezdte meg szolgálatát a Desedán, s azóta is töretlen népszerűségnek örvend. A járművön egyszerre tizenkét utas és hat kerékpár utazhat együtt, a Deseda tíz kilométeres útvonalon jár menetrend szerint. Megtudtuk, a tervek szerint már április elején utazhattak volna vele a turisták, de a járvány, mint annyi mindent, ezt is keresztülhúzta.

A Fekete István Látogatóközpont még zárva tart, de már a zárás előtt több újítás készült el. Többek között új preparátumok érkeztek, valamint egy darázspók is megtekinthető lesz, de több új látványelem is színesíti majd a desedai családi programot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában