gyógyszerhulladék

2021.05.31. 09:00

Otthon őrizgetjük pirulákat, jó lesz az, még ha le is járt

A legtöbb somogyi patikába kevesebb gyógyszerhulladékot vittek be a lakosok a koronavírus-járvány alatt. Mert mint a szakember mondja, a patikák előtt sorban állóknak kisebb gondjuk is nagyobb volt, mint hogy visszavigyék lejárt szavatosságú vagy feleslegessé vált gyógyszereiket.

Góz Lilla

Fotó: LANG ROBERT

Egy hatvan literes kartondobozt raktak ki a legtöbb somogyi gyógyszertár fogadóterébe. – Folyadékot, használt tűket, fecskendőket nem lehet beledobni, de a lejárt szavatosságú vagy fel nem használt gyógyszereket beletehetik a vásárlók – mondta el Kollárovicsné Filó Ágnes, a kaposvári Aranysas patika vezetője. Hozzátette, az elmúlt egy évben náluk hasonló mennyiséget adtak le a hozzájuk betérők, mint korábban. A dobozokat pedig rendszeresen üríti egy gyógyszer-nagykereskedő, majd egy központi telepre kerülnek a pirulák, ahol tömörítik és megsemmisítik azokat.

– Hozzánk viszont kevesebb gyógyszerhulladékot hoztak be tavaly a koronavírus-járvány alatt, az elmúlt hetekben viszont újra ugyanennyi érkezik, mint korábban – mondta el Tóthné Kalota Veronika, a kaposvári Észak-nyugati patika vezető gyógyszerésze. Hozzátette, havonta telik meg náluk a gyógyszerhulladékokat tartalmazó kartondoboz, ezt követően lepecsételik, egy formanyomtatványt csatolnak a szállításhoz és kapnak helyette egy üres sorszámozott gyűjtőt. – A gyógyszerhulladék visszavétele két szempontból is nagyon fontos – tette hozzá a kaposvári gyógyszerész. – Egyrészt a visszagyűjtéssel elkerüljük, hogy kijusson a környezetbe a gyógyszer. Másrészt a szemetesből esetleg kiszóródva illetéktelen kezekbe kerülhetne, eljuthatna gyerekhez, felnőtthöz vagy állathoz.

Kaposváron a fecskendőket, használt tűket a Szigethy-Gyula Gyógyszertárban lehet leadni, a gyűjtőedényeket hetente viszik el és a benne lévő veszélyes hulladékot ártalmatlanítják.

 

Évente háromszáz tonnánál több gyógyszert gyűjtenek be

– Tavaly tavasszal, amikor a korlátozások kezdődtek, a begyűjtött gyógyszerhulladék mennyisége jelentősen lecsökkent, mivel a patikák előtt sorban álló embereknek nem az volt a legfontosabb, hogy visszavigyék lejárt szavatosságú gyógyszereiket – közölte Miklósi András, a Recyclomed Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: nyár közepéig egy teljes havi forgalomnak megfelelő mennyiség esett ki, de ősszel a begyűjtés felgyorsult és év végére utolérte az előző évi mennyiséget. 2019-ben 340,6 tonnát gyűjtöttek be, 2020-ban pedig 338,4 tonnát. Megjegyezte, a gyógyszerhulladékot az országban négyezer helyen adhatjuk le, főként gyógyszertárakban, a vény nélkülieket pedig drogériákban, benzinkutakon és bioboltokban is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában