veszélyben a madarak

2021.06.15. 14:00

A fecskepelenka használatát is megtanulták a berzsenyis diákok

Mire jó a fecskepelenka, és hogyan építhetünk műfészket a madaraknak – ezekről is beszélt Takács Panna hétfőn a Berzsenyi-iskolában. A Munkácsy-gimnázium diákja azt a célt tűzte ki, hogy általános iskolásoknak hívja fel a figyelmét a füstifecskék számának drasztikus csökkenésére.

Góz Lilla

Fészkét építi egy füsti fecske. A Magyar Madártani Egyesület közlése szerint április és május kiemelt fecskevédelmi idõszak, amelyben a lakosságnak óriási szerepe és felelőssége van. A napjainkra teljes egészében városiasodott, sárfészket építõ fecskék állománycsökkenésének megállítása, megfordítása a meglévõ természetes fészkek és telepek fokozott védelmével - a fészekleverések hatósági bejelentésével -, valamint az ezek mellé kihelyezett mûfészkek, sárgyûjtõhelyek létesítésével érhetõ el

Forrás: MTVA

Fotó: Komka Péter

– A számításaim szerint 2063-ra teljesen eltűnhetnek a fecskék hazánkból – mondta el Takács Panna a Berzsenyi-iskolában. A munkácsys diák a gimnázium Tudományos Diákköri Konferenciáján kutatómunkájával a második helyezést érte el. Dolgozatában a füsti fecskék állománycsökkenésével foglalkozott, és jó tanácsokat fogalmazott meg, hogy mit tehetnénk az állományért. – Előadásomban bemutatom, hogyan lehet sarazóhelyet csinálni a madaraknak, valamint a műfészek építését, továbbá a fecskepelenka használatát, amely a madárürüléket felfogja – mondta a gimnazista. Szívügyének tekinti a fecskék megmentését, és abban bízik, hogy ha mindenki egy kicsit tesz a madarakért, akkor unokái is láthatnák még a hasznos madarakat. – Nagyon örültem, hogy egy kisfiú az előadás után is érdeklődött a sarazóhelyről, mert szeretne készíteni – tette hozzá Takács Panna.

Banda András nyolcadikos diák szerint már csak falvakban, pajtákban látni fecskéket, és az előadás rávilágította arra, hogy mindenkinek tenni kell a madarakért, hogy ne pusztuljanak ki. Takács Pannának a Berzsenyi-iskolában kezdődött a természet és a biológiai iránti szeretete, így örömmel látogatott vissza egykori iskolájába. De járt a gyakorló iskolában is, amely intézmény falán számos fecskefészek található. Szeretné ősszel még több kortársa figyelmét felhívni a fecskék fontosságára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában