közgyűlés

2021.06.18. 16:00

Eldőlt: átalakítják Kaposvár kulturális intézményeit

Egy perces néma felállással tisztelgett a kaposvári közgyűlés a járvány áldozatainak emléke előtt. Pénteken kilenc hónap óta először hívtak össze közgyűlést, ahol megtárgyalták és elfogadták a vírus elleni védekezésről eddig hozott döntéseket.

Kovács Gábor

Fotó: Lang R.

A vírus elleni védekezés jegyében 285 polgármesteri döntés és 39 rendelet született. A veszélyhelyzet miatt eddig nem hívták össze a közgyűlést, Szita Károly polgármester azonban a leglényegesebb előterjesztéseket elküldte a képviselőknek, hogy kikérje a véleményüket. A napirend előtti felszólalásában kiemelte, hogy két ellenzéki önkormányzati képviselő nem tartotta fontosnak, hogy így vegye ki a részét a védekezésből.

– Sokan erejüket megfeszítve dolgoztak másokért, hála és köszönet jár érte! – jelentette ki a városvezető, aki hozzátette, hogy így jutottunk el odáig, hogy csütörtökön csupán nyolc fertőzöttet tartottak nyilván a városban.

A közgyűlésen döntöttek arról, hogy a hatékonyabb működtetés és a párhuzamosságok megszüntetése érdekében az eddig külön költségvetési intézményként működő Együd Árpád Kulturális Központ beolvad a Csiky Gergely Színházba. A teátrumot működtető cég neve az új feladatkörnek megfelelően Csiky Gergely Színház és Kulturális Központ Közhasznú Nonprofit Kft -re változik. Az Együdben 31 státuszból jelenleg 27 álláshely betöltött, és további 9 munkavállaló közfoglalkoztatott. Ők dönthetnek arról, akarnak-e az új keretek között dolgozni. Az Együd településrészi telephelyeit, mint például a répáspusztai, szentjakabi, töröcskei, kaposfüredi, toponári, Pécsi utcai és tüskevári megőrzik a szűkebb lakóközösségnek.

Stabil a veszélyhelyzeti költségvetés

Az év elején veszélyhelyzeti költségvetésként elfogadott büdzsé stabil, már fél évet tudhat maga mögött, és ez alatt sikerült végrehajtani, amit az önkormányzatnál elterveztek. Ennek megfelelően 310 millió forintot költhetnek út-és járdafelújításra, 311 millió forintot intézmények felújítására, 570 millió forintot nem lakás célú bérlemények, üzlethelyiségek felújítására, és 463 millió forintot vízi közművek felújítására. A Kutyatár Egyesület kóbor ebek elhelyezésére szolgáló telephelye betelt, bővíteni szeretnék, ezt területcserével oldanák meg, az Agrárminisztériumhoz pályáznak támogatásért. A közgyűlésen elhangzott, hogy Farkas Edit aljegyző hamarosan nyugdíjba megy, a képviselőtestület előtt köszönnek majd el tőle.

Bővült a kaposvári ösztöndíj rendszere

Kiterjesztették a Kaposvár számít rád ösztöndíjat a MATE Kaposvári Campusának gépészmérnöki, valamint az Óbudai Egyetem kihelyezett tagozataként indított villamosmérnök szakára jelentkező felsőoktatási hallgatókra is, és a havi támogatási összeget 75 ezer forintra emelték. Az ösztöndíj rendszerrel segítségével támogatható Halmai Petra úszó is, akinek a személyében újra olimpikonnal büszkélkedhet Kaposvár. A város új kitüntetést alapított, a „Kaposvárért Emlékérem – a Közösség Szolgálatáért” elismerést azoknak ítélik oda, akik kiemelkedő tevékenységet végeztek és munkájukkal hozzájárultak a közösség fejlődéséhez. A kitüntetés a polgármester döntésével adományozható. A közgyűlés azt is megszavazta, hogy a volt Nostra területét a jövőben Várkert utcának hívják majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában