természetes gyógymódok

2021.06.19. 13:00

Hiába érné meg, alig van már hársgyűjtő

Megkezdődött a hársvirág gyűjtése megyeszerte, a felvásárlók kilónként csaknem 3000 forintért veszik át. Az idősek azonban már kiöregedtek, a fiatalok közül pedig egyre kevesebben gyűjtik a gyógynövényeket.

Góz Lilla

Épp, hogy befejeződött a bodzavirág átvétele, már a hársvirágot lehet leadni a felvásárlóknál. – Hétfőn hozták az első adagot, jelenleg 2900 forintos kilós áron vesszük át – mondta el Puskás Ferencné, aki kaposmérői otthonában több mint 40 éve foglalkozik gyógynövények felvásárlásával. A megye szinte minden területéről szállítanak hozzá gyógynövényeket, a napokban Lengyeltótiból és Görgetegről érkezett egy-egy zsák hozzá. A zsákokba gyűjtött hársvirágok és levelek közül több nyirkos, ezért az udvaron és a padláson szárítja ezeket.

Sokan nem kaptak engedélyt idén a Közúttól (a korábbi években tapasztalt, sokszor barbár facsonkítások miatt), így csak a ház előtti fákról és az erdőben gyűjtik a felvásárló szerint.

Szinte csak elvétve látni halmokba gyűjtött hársvirágokat megyeszerte. A kaposmérői felvásárló azt tapasztalja, hogy az idősebbek abbahagyják és a fiatalok csak elvétve gyűjtik a gyógynövényt. – Aki gyermekkorától ezt látta, az kiveszi a virágzáskor a szabadságát, és gyűjti, hozza zsákokban a hársvirágokat, de egyre kevesebben vannak – jegyezte meg Puskás Ferencné.

– Csak engedéllyel gyűjthető a hárs is, a terület tulajdonosának hozzájárulása szükséges még az állami területeken is – mondta el Fodor István zselickisfaludi gyógynövénygyűjtő. Hozzátette, már nem divat a gyógynövényt gyűjteni, a családok csak kisebb mennyiségben saját használatra szedik. Kiemelte, a hársvirágokat leginkább teaként használják fel, de készül belőle krémalapanyag és a gyógyszeripar is hasznosítja. A hársszezon után pedig a csalánlevél gyűjtése következik.

Szívbetegnek nem ajánlott a hárs

– A kislevelű és a nagylevelű hárs virága és levele jó teának, de az ezüsthárs is hasznosítható, csak az apró csillagszőröket le kell szedni a forralás előtt, mert irritációt okozhat, ha ezt nem teszik – mondta Fodor István gyógynövénygyűjtő. Megjegyezte: a szívbetegeknek nem ajánlott a hársból készült teák, mézek és egyéb készítmények fogyasztása. A virág nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, tehát azoknál, akiknél fogyasztása nem ellenjavallt, tisztítja a légutakat, köhögéscsillapító, görcsoldó és köptető hatása is ismert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában