szépkorúak közössége

2021.06.27. 16:30

Újabb somogyi településen karolják fel az elmagányosodott időseket

Újabb somogyi település vezetése tartotta fontosnak, hogy nappali ellátás keretében is gondoskodjon időseiről. Hétfőtől már Somogyaszalóban is várják a nyugdíjasokat egy, a számukra kialakított épületben. Az intézmény működését a Somogyjádi Mikrotérségi Szociális Társulás biztosítja.

Marosi Gábor

Fotó: TIBOR KOVACS

A megye egyre több településén gondoskodnak az idősekről nappali ellátás keretében annak ellenére is, hogy az önkormányzatoknak ez nem kötelező feladatuk. A településvezetők ugyanis úgy érzik, hogy szükség van egy olyan helyre, ahol a nyugdíjasok minden hétköznap reggel nyolc és délután négy óra között összegyűlhetnek.

Törzsök Gabriella, Somogyaszaló polgármestere is régóta szorgalmazta, hogy a faluban elindítsák a szolgáltatást, de eddig nem volt rá állami támogatás, az önkormányzat pedig saját forrásból nem tudta finanszírozni. Tavaly ősszel viszont lehetőség nyílt arra, hogy elképzelésüket elkezdjék megvalósítani. Az idősek nappali ellátórendszere azonban nem önállóan működik Somogyaszalóban. A település, csakúgy mint más falvak, csatlakozott a Somogyjádi Mikrotérségi Szociális Társuláshoz, hogy könnyebben létrehozhassák az intézményt.

Lőrinczné Kiss Ilona, a társulás elnöke, Somogyjád polgármestere elmondta: ha valaki önállóan akarja elindítani a szolgáltatást, akkor szakmai programot kell készítenie és mindent ki kell dolgoznia ahhoz, hogy megfelelően működhessen az intézmény. – Társulásban viszont minden könnyebben megy – hangsúlyozta. – Nem beszélve arról, hogy jóval magasabb az állami normatíva is. Aki az idősek nappali ellátását önállóan végzi, fejenként 224 ezer forintot kap, társulásban pedig ötven százalékkal többet, 336 ezret. Az állam azért is támogatja jobban a társulási feladat­ellátást, mert így látja biztosítottnak például a megfelelő szakmai irányítást és az ellenőrzést – tette hozzá Lőrinczné Kiss Ilona.

A nappali ellátórendszerekben az idősek elfoglalhatják magukat különféle társasjátékokkal, de beszélgethetnek, kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, alkalmanként pedig kirándulást is szerveznek nekik. A somogyaszalói nyugdíjasok hétfőn azt mondták: nagy szükség volt az intézményre, mert az elmúlt években kicsit elidegenedtek egymástól.

Az idősek igénylik a napi törődést

Marosvölgyi Valéria, a Somogyjádi Alapszolgáltatási Központ és Együtt Könnyebb Időskorúak Otthona vezetője elmondta: a közösségi programok mellett pihenési, mosási és tisztálkodási lehetőséget is biztosítanak az időseknek. Kiemelte: sok településen nyílik az aszalóihoz hasonló intézmény azért is, mert a faluban élő idősek egyre elszigeteltebben töltik a napjaikat. A jádi központnak nyolc idősek nappali ellátóhelye működik a megyében. A szépkorúakat Somogyjádon, Cserénfán, Hajmáson, Jutában, Magyaregresen, Várdán, Somodorban és Somogyaszalóban is várják. Varga András, Várda polgármestere elmondta: hivatalosan január elsejével indították el a szolgáltatást, de a koronavírus-járvány miatt csak június 9-től fogadhatják az időseket. Várdán harmincketten jelezték, hogy részt vennének a közösségi foglalkozásokon. A szomszédos Magyaregresen is nagy igény van a nappali ellátórendszerre. Bodor Zoltán, a település vezetője elmondta: az idősek közül huszonöten döntöttek úgy, hogy részt vesznek a programokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában