fotók és videó

2021.07.15. 11:16

Csak a profik hajtották végig hibátlanul a fogatot

A Balatonboglári Sport Club Lovas- és Fogathajtó Szakosztálya ismét megrendezte immáron hagyományosnak mondható fogathajtó versenyét a Balaton-parti településen.

Barkóczy László

Fotó: Nemeth_Levente

Több mint húsz induló fogat mérte össze tudását szombaton a város határában lévő füves területre épített pályán.

– A mai verseny egy Somogy megyei bajnoki verseny – magyarázta Somogyi Zsolt, az esemény főszervezője. – C kategóriás kettesfogathajtó verseny, illetve D kategóriás kettesfogathajtó verseny.

A két versenyszám közötti különbség abban ragadható meg, hogy a D kategóriás mezőny teljesen amatőrökből, kezdőkből áll. A C kategória már egy magasabb szint, a követelmények is szigorúbbak.

– A pálya nehéz, nem pont olyan, mint amilyet a televízióban láthatunk, de hasonló minőségben kell meghajtani a sejbákat. – folytatta Somogyi Zsolt.

 

Sejbáknak hívják ebben a sportágban a pályán található számozott bójapárokat, melyek között a fogatnak át kell hajtania. További nehézséget jelent, hogy meghatározott sorrendben, és minél rövidebb időn belül kell a sejbák között a fogattal áthajtani. De úgy, hogy a bóják tetején egy-egy labda található, amiből minél kevesebbet kell leverni, hisz azért hibapontot kap a versenyző.

A feladat nem egyszerű, hisz egy fogat 150 centiméter széles, míg a bóják mindössze 170 centiméterre vannak egymástól. Ez egy rutinos hajtónak is feladhatja a leckét.

– Azt szoktuk mondani, hogy ha egy versenyző egyet sem ver le a labdákból, csupán szerencséje volt – nevetett fel Somogyi Zsolt. – De a nagy öregek azt szokták mondani, hogy egy labdája mindenkinek van.

A szabályok szerint nem csak a hajtó ül a fogaton, de egy segédhajtó is. Ezekben a versenyszámokban nagy szerepük nincsen, elméletileg nem szabad megszólalniuk sem, csak ülnek hátul Zsolt elmondása szerint. Nem mozdulhatnak, vagy csúszhatnak el az ülésen, fegyelmezetten, csendben kell hátul ülniük, míg hajtanak a pályán.

A C kategóriás akadályhajtás első helyezettje Balatonbogláron Magyar Zoltán lett. A második helyet Kézsmárki Sándor, míg a harmadikat Tóth Balázs szerezte meg. Hibapont nélkül teljesített mindhárom versenyző. A C kategóriás Vadászhajtást szintén Magyar Zoltán nyerte, őt követte a dobogón Hartmann János, illetve Tóth Balázs. A délutáni D kategóriás versenyt Kispál Réka nyerte, Ágoston Bianka és Somogyi Csaba előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában