ebvakáció

2021.07.12. 14:00

Kutya csak útlevéllel, trófea csak engedéllyel utazhat

Nem csak oltás vagy vizsgálat, hanem állatútlevél miatt is keresik fel a kaposvári állatorvosi rendelőket a nyár folyamán.

Góz Lilla

Garamvölgyi Rita állatorvos elmondta: ha szeretnénk kedvencüket is nyaralni vinni külföldre, akkor kötelező az útlevél. – Az iratnak tartalmaznia kell az állat chipszámát, oltásait, azok fajtáját – mondta az állatorvos. – Angliában és a skandináv országokban szigorúbbak a szabályok, kérnek egy olyan igazolást is, amely azt mutatja, hogy a kutya vérében mennyi az ellenanyag a veszettség elleni oltás után. Egyes országokban pedig kölyökkutya és bizonyos fajták nem vihetők.

Speciális szabályok vonatkoznak többek között a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajokra, azok egyedeire, valamint a belőlük készült termékekre, ideértve a vadásztrófeát és a preparátumot is. Ezek behozatala és kivitele mind az unióban, mind harmadik országban tilos, vagy engedélyhez kötött. Engedély nélküli behozataláért természetvédelmi bírság és akár hároméves szabadságvesztés is kiszabható.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy más-más szabály vonatkozik az Európai Unió határain belül és azokon kívüli utazásra. Ha valaki a tagállamok között utazik, akkor a saját célra vagy ajándékba vásárolt termékek ki- és behozatalára nincsenek korlátozások. Érdemes igazolást kérniük orvosuktól a folyamatos gyógyszeres kezelésben részesülőknek, mert csak a háziorvosuk által előírt mennyiségű gyógyszert vihetik magukkal tagállami utazásaikra.

Az EU-n belül a jövedéki termékek, mint az alkohol, cigaretta, üzemanyag szállításához nem szükséges engedély, de mennyiségi korlátozások vonatkoznak rájuk.

Fotónk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában