fotók

2021.07.04. 14:28

Székelyföldről Somogyba került a fődíj

A Kárpát-medence pálinkakészítő magyarságát összefogó, soha nem látott méretű párlatversenyre került sor Erdély szívében, Csíkszeredán.

Sonline

Somogy testvérmegyéje, Hargita volt a házigazdája az „Ákovita” (a pálinka ősi magyar neve) Nemzetközi Párlat-és Pálinkaversenynek. Erdély minden tájáról, valamint a Felvidékről, a Vajdaságból, a Kárpát-aljáról és az anyaországból több mint kétszáz pálinkakészítő küldte el büszkeségeit. A beküldött 1082 mintát 34 tagú szakértőkből álló bíráló csapat három napon keresztül minősítette.

Becze István a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke, a verseny főszervezője, a hétvégi eredményhirdetésen megköszönte a magyar kormány és a Pálinka Nemzeti Tanács anyagi és szakmai támogatását. A pálinkakészítés nagy ünnepének nevezte az eseményt, ahol a versenyminták 20 százaléka volt kereskedelmi főzdék terméke, míg a nagy többségét magánfőzők és bérfőzetők állították elő.

Béli Géza, a zsűri elnökének véleménye szerint ez a magas színvonalú verseny minden bizonnyal meghatározza a pálinka jövőjét a Kárpát-medencében. Az itt tartott szakmai konferencia segíti az összegyűlt egyéni tudás, tapasztalat továbbadását és terjesztését is.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának Elnöke elmondta, hogy a rendezvény, amely kapcsolódott az Ezer Székely Lány csíksomlyói ünnepéhez, az erdélyi magyarság értékeinek felmutatója. Kijelentette, hogy az új, minőségi pálinkáknak náluk is nagy jövője van.

Az eredményhirdetésen részt vett és beszédet mondott Nagy István magyar agrárminiszter. Elmondta, hogy a pálinkakészítés a kultúránk szerves része, hiszen ahol magyar ember él a földön, ott a pálinka jelen van. Kijelentette, nem lehet magyar-magyar vita a pálinkáról, sem határon innen, sem határon túl. A pálinkakészítés és fogyasztás elmúlt tíz éves minőségi átalakulásában nagy szerepet játszottak az itt is jelen lévő pálinkakészítőink, akiknek megköszönte missziós tevékenységét.

A versenyen több mint hetven mintával vettek rész a legjobb somogyi pálinkakészítők, és megmutatták Somogyország elismerésre méltó értékeit. Nem is akárhogyan, hiszen 55 érmes minősítésükből 17 volt aranyérmes. Mi több, Somogyba került a verseny fődíja! Az „Ákovita” legjobb pálinkája címet a kaposvári Gyenesei István három évjáratból blendelt fekete berkenye párlatának ítélte oda a zsűri, melyet Nagy István miniszter adott át. Az összesen tíz champion díjból kettő került somogyba. A Gyenesei Pálinkárium fekete berkenyéje mellett a szintén kaposvári Szabó Krisztián Tramini szőlő törkölye érdemelte ki ezt a magas minősítést.

A somogyiak közül a legtöbb érmet a barcsi Tóth Tamás Csaba gyűjtötte be, 6 aranyérem mellett két ezüstöt és három bronzot. A porrogi Madarász Zoltán 4 aranya, öt ezüstje és egy bronza is önmagáért beszél. A somogyudvarhelyi Sass Tamás 3-3 arany és ezüst érem minősítés mellett 4 bronzot is kapott. Szabó Krisztián 2 aranyához hat ezüst érmet és két bronzérmet nyert. Gyenesei István 2 aranyérmét hat ezüsttel toldotta meg. A kaposmérői Korányi Jánosnak pedig egy ezüst és öt bronzérem gazdagítja gyűjteményét.

Gyenesei István a verseny után elmondta, hogy nemcsak egészségünkre, de szellemi és lelki épülésünkre is szolgált a pálinkának ez a nagy ünnepe. Büszkén képviseltük Somogyországot. Sokan kérdezték tőlem, mi a titka az évek óta tartó eredményességemnek. Nincs ebben semmi különleges, mindössze annyi a dolgom, hogy gyümölcsökben teremtődő csodálatos illatokat és ízeket megtaláljam, megmentsem az elmúlástól és új élménnyé nemesítsem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában