marad a szolgáltatás

2021.08.16. 14:00

A Posta cáfolja, hogy bezárná fiókjait a kistelepüléseken

A híresztelésekkel ellentétben a Magyar Posta nem tervezi a vidéki kistelepülésen lévő fiókjai bezárását, tudtuk meg tőlük. Ennek kapcsán körülnéztünk, hogy Somogyban hol és milyen postai szolgáltatás érhető el a kisebb településeken.

Kovács Gábor

Sokan már a postahivatal előtt várják Zoltánt, hogy minél előbb megkapják a segélyüket és mehessenek ennivalót venni.Zoltán egész évben járja az utcákat, imádja a munkáját.

Fotó: Illyés Csaba

Sokan intézik a csekkek feladását, pénzfelvételt a kiskorpádi postán. A helyi agrárvállalkozások működését segíti a postahivatal. Az év elején veszélybe került a helyi posta, az épület tulajdonosa felmondta az ingatlanbérleti szerződést. De ez végül nem jelentette a szolgáltatás befejezését. – Civil szerveződésnek köszönhetően maradhatott meg a posta a településen – mondta Szilvási Anita polgármester. – Az egykori szolgálati lakásból közösségi teret alakíthattunk ki, mert az átépítéshez 18 millió forint támogatást nyertünk el a Magyar Falu Programtól.

A posta nem tervez bezárásokat a kistelepüléseken, felelte érdeklődésünkre a Magyar Posta Zrt. kommunikációs osztálya. Azt azonban hozzátették, hogy előfordulhat ugyanakkor, hogy rajtuk kívül álló okok miatt megváltozik egy posta elérhetősége vagy működése. Például ha egy postapartner felmondja a közreműködői szerződést vagy más oknál fogva ellehetetlenül a posta működése. Ilyenkor felmérik a lakossági igényeket és egyeztetnek a helyi önkormányzattal, illetve lehetséges más partnerekkel és megvizsgálják, hogy milyen megoldást tudnak találni.

Somogyban 136 posta működik és 126 települést látnak el mobilpostával. A mobilposták olyan településeken nyújtanak postai szolgáltatást, ahol postahelyet nem működtetnek. A mobilposták kötött menetrend szerint közlekednek, minden településen megvan az a fix időintervallum, amikor a postás elérhető. A mobilpostásnál feladható csekk, levél és csomag is, illetve ő végzi a küldemények házhoz kézbesítését is. Attól függően, hogy a településen melyik típusú mobilposta teljesít szolgálatot, a mobilpostánál elérhető POS-terminálon keresztüli pénzfelvétel is.

Tábla a dróton

Jelzik a falusiak, ha szükségük van a mobilpostára. Somogysimonyiban, ahol nagyon sok idős ember él, általában táblát akasztanak ki a kerítésre, ha azt szeretnék, hogy megálljon náluk a postaautó. A sofőr dudaszóval jelzi, ha megérkezett. Általában kiszámítható időpontban jön, plusz-mínusz fél óra, de komoly csúszások nem fordulnak elő, állítják az ott lakók.

A pénzfelvétellel sincs gond, de ha valaki nagyobb összeghez szeretne jutni, akkor azt egy nappal korábban jeleznie kell, így másnap elhozzák neki. Elégedettek a helyiek a mobilpostával, felelte kérdésünkre Meleg Ilona, Somogysimonyi polgármestere. A vírushelyzet okozott némi eltérést, mert sok postai alkalmazott volt beteg, ilyenkor helyettesítő jött, aki gyakrabban kérdezősködött, hogy kit hol talál. A mobilpostásoknak a külföldiekkel, főként németekkel is szót kell érteniük, akik a községben telepedtek le, vagy hétvégi házat vásároltak itt.

Fotó: L. R.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában