augusztus 20

2021.08.20. 19:00

Megyeszerte ünnepeltek az összetartozás jegyében

Ünnepi szentmisével, kenyérszenteléssel és koszorúzással emlékeztek Kaposváron augusztus 20-án a Kossuth téren. Délután pedig a Városligetbe várták a családokat, ahol számos szórakoztató programot kínáltak számukra. Megyeszerte ünnepelték az államalapítást, Siófokon a város borát is megválasztották.

Ünnepi zászlófelvonással kezdődött az augusztus 20-ai megemlékezés Kaposváron, majd szabadtéri misét tartottak, amelyet Varga László megyés püspök celebrált. Ezt követően a Somogy Táncegyüttes és a Somogy Zenekar műsorát láthatták az emlékezők. – Elődeink úgy tették dolgukat, úgy alakították sorsukat, ahogyan azt maguk eldöntötték, s nem úgy, miként azt mások elvárták tőlük – mondta Szita Károly, Kaposvár polgármestere péntek délelőtt az augusztus 20-ai ünnepi beszédében. Kiemelte: a magyar állam alapításához Szent István királyunk és Isten mellett a magyarok százezrei, milliói is kellettek, akik elfogadták a keresztény utat és szolgálták a nemzetet, valamint hittek az út helyességében. – Felsorolni is nehéz lenne, amit ezer év alatt tettünk és bizonyítottunk. Bebizonyítottuk az Istennek, hogy ránk minden időben számíthat, hiszen az ő népe vagyunk, magunknak pedig bebizonyítottuk, hogy azt az utat, amit magunknak választottunk, azt helyesen járjuk – mondta el Kaposvár polgármestere. Kiemelte: egy virágos, lüktető, a jövőjét látó, jókedvű és reményteli közösséggé formáltuk a várost.

Az ünnepség végén Varga László megyés püspök megszentelte az új kenyeret, majd Kaposvár polgármestere megszegte. Ezt követően a kaposvári katonazenekar indulóira az emlékezők a Kossuth térre mentek. A város nevében Mátrai Márta háznagyasszony, Gelencsér Attila, Kaposvár országgyűlési képviselője és Szita Károly polgármester helyezte el az emlékezés virágait. Koszorúval tisztelgett Biró Norbert elnök a megyei önkormányzat nevében, valamint Neszményi Zsolt kormánymegbízott. Őket követően a MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság, a Kaposvári Szakképzési Centrum kancellárja és főigazgatója, a roma önkormányzat, valamint a pártok képviselői helyeztek el virágokat.

 

Száguldoztak az elektromos autókkal a gyerekek a kaposvári Városligetben. Marcell egy dzsipet választott. – Nemrégen költöztünk Kaposvárra és szívesen jövünk ki ide, számos programon már részt vettünk – mondta el Markotány Gyöngyi, a kisfiú nagymamája. Kovács Szonjának a népi játékok tetszettek a legjobban. – Egy hete az ökumenikus pikniken voltunk, most pedig az augusztus 20-át nem a Balatonon töltjük, hanem itt szórakozunk a családdal – mondta el Horváth Kata. Este a Somogy Táncegyüttes fergeteges műsorát láthatta a közönség, majd fél tízkor az ünnepi programsorozat tűzijátékkal zárult.

Kenyérsütés és borválasztás

Megyeszerte ünnepi szentmisével és kenyérszenteléssel emlékeztek az államalapításra. Barcson a Szent István-szobornál elhelyezték az emlékezés virágait, majd délután bárki megkóstolhatta a város tortáját. Az augusztus 20-ai ünnepségsorozat koncertekkel és tűzijátékkal zárult. A Petörke-völgyben pedig kenyérdagasztásra és langalló készítésre várták az érdeklődőket. Miután kisült a friss kenyér, megszentelték, megáldották. Az érdeklődőket népi vetélkedők és interaktív bábelőadás is várta. Este pedig Feriencsik András tűzzsonglőr bemutatója zárta az ünnepi programsorozatot.

 

Ezek is érdekelhetik