serény munka

2021.09.22. 09:00

Alig győzik a sok megrendelést a somogyi vállalkozások

Az új piaci megrendelések feladják a leckét a somogyi vállalkozásoknak, a közelgő utolsó negyedévben amennyire csak lehet, felgyorsítják a termelést és az export-kiszállítást. Sok helyen az égető munkaerő-hiány miatt szinte folyamatos felvételt hirdetnek.

Harsányi Miklós

– Próbáljuk magunkat utolérni – mondta Lukács Sándor, a fonyódi CMS Electronics Hungary Kft. cégvezetője. – A világpiacon az utóbbi időben gyakran csúszott az elektronikai alkatrészek beszállítása, ami a gyáraknak bonyodalmat jelentett. 230 dolgozónk van, három műszakban dolgozunk, s várjuk az új munkaerőt, legalább 20–25 betanított, illetve szakmunkást, továbbá technikust, mérnököt is keresünk.

A Balaton-parti cég zömében autóipari elektronikai-rész­egységeket gyárt, műszerfal, illetve világítástechnikai vezérlőegységeket készítenek prémiumkategóriás gépkocsikba.

Toldi Ádám, a kaposvári Füredi Erdőmester Kft. ügyvezetője azt mondta: náluk a nagy hajrá áprilisban kezdődött, s a nyáron csaknem húsz százalékkal volt magasabb a forgalmuk, mint tavaly ilyenkor. Az utolsó negyedévben is élénk érdeklődésre számítanak.

– A vártnál is jobban alakul az idei évünk – közölte Fábián Balázs, a Kaposvári Videoton igazgatója. – Ráadásul az utolsó negyedévben időarányosan magasabb a megrendelés-állományunk, mint amennyi a korábbi hónapokban volt. Ahhoz, hogy a terveket megvalósítsuk, elegendő dolgozóra és alapanyagra van szükségünk. Folyamatosan sok feladatunk lesz, s azt is figyelembe kell vennünk, hogy az év végén két hétre leállunk majd.

A Videoton Somogyban az idén rekorddöntésre készül. A kaposvári, illetve a marcali gyár 2016-ban mintegy 29 milliárd forgalmat ért el, a 2019-es 42 milliárd forint után – a koronavírus-járvány ellenére – 2020-ban 43 milliárd forint volt a bevételük, az idén már több mint 50 milliárd forinttal számolnak.

 

Ígéretes a következő év is

– Visszatértünk a normális kerékvágásba – mondta Horváth Árpád, a kaposvári Kapos Atlas Kft. ügyvezető igazgatója. A homlokrakodó gépek vázelemeit Németországba viszik, s idén szeptemberig 3,7 milliárd forint értékű árut exportáltak. Az utolsó negyedévben még 1,8 milliárd forintnyi terméket szállítanak külföldre. Horváth Árpád azt is elmondta: ebben az esztendőben megkezdődött cégüknél a belföldi értékesítés is, mini építőgépek szerszámait kínálják, s már ezen a téren is jelentős megrendelés-állományuk van. S bár a koronavírus-járvány miatt 2020-ban egy hónapos kényszerszünetre kellett vonulniuk az ipari társaságnál dolgozóknak, a 2022-es üzleti év biztatónak ígérkezik. Jövőre vélhetően túlteljesítik a 2019-es eredményeket, s az ideinél hét százalékkal több, csaknem hatmilliárd forintos bevételt terveznek.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában