jubileum

2021.09.16. 14:00

Covid-árvákért készül a lecsó az idei fesztiválon

Főzőverseny, koncert, tűzijáték és mulatós buli: a Zselici Tüzes Lecsó Főzőkavalkád szombaton fergeteges programmal várja a látogatókat. Bár a koronavírus-járvány miatt tavaly elmaradt a népszerű rendezvény, most már véglegessé vált: az érdeklődők szeptember 18-án a jubileumi, 20. találkozón önfeledten szórakozhatnak.

Harsányi Miklós

17. alkalommal kerŸl megrendezŽsre a Zselici TŸzeslecs— F?z?kavalk‡d B?szŽnf‡n

Fotó: Lang Róbert

A Zselici Tüzes Lecsó Főzőkavalkád híre villámgyorsan elterjedt, a rendezvény átütő sikert arat a versenyzők és a vendégek körében évek óta. Finom ételeket, parádés hangulatot és változatos szórakozási lehetőségeket kínálnak kicsiknek és nagyoknak: a házigazdák szerint kulcsfontosságú, hogy a látogatók időről időre új élményeket éljenek át.

– Örömmel tölt el, hogy a Zselici Tüzes Lecsó Főzőkavalkád iránt töretlen az érdeklődés – hangsúlyozta Nyitrai István, Bőszénfa polgármestere. – Időtálló a programunk, ezt igazolja az is, hogy amikor meghirdettük a rendezvényünket, szinte azonnal befutottak az első jelentkezések. A fesztivál népszerűségére utal az is, hogy a főzőkavalkádon legfeljebb 35 csapat mérheti össze tudását, ám most 41-en szerettek volna indulni. A somogyiakon kívül dombóvári és pécsi résztvevők is bizonyítják ügyességüket.

Előzetesen annyit már most tudni lehet, hogy a résztvevők füstölt mangalica sonkás, kolbászos, szalámis, csirkés és erdei gombával megspékelt lecsóval is előrukkolnak. Izgalmas ízekben bővelkedik az idei főzőkavalkád, s ahogy az utóbbi időben megszokhattuk, különleges ételekből is bőséges lesz a felhozatal. A programot szombaton tízkor nyitják meg, s a látogatókat ezúttal is kemencében sült krumplis pogácsával és zsíroskenyér-partival fogadják. A vendégek később ingyen megkóstolhatják a lecsót, s ha elégedettek a remekművel, úgy kisebb-nagyobb összeget dobhatnak a hatalmas tökperselybe. Nyitrai István azt mondta: az így befolyt pénzt jótékonysági célra, a Covid-árvák javára fordítják.

– A csapatok bemutatása után a Super Troupers együttes lép fel, őket fél kettőtől a kaposvári Roxínház műsora követi, majd ezután a Forever zenekar bulija következik – tudtuk meg. – A főzőkavalkádra meghívták a Fáraó együttest is, a Sógorok mulatós bulija után este tűzijáték és buli zárja a fesztivált.

Arcfestés, légvár, körhinta és kisvonat: délelőtt tizenegy és este fél hét között ezer forint támogatói díj ellenében bőséges program várja a legkisebbeket is. S aki szeretne, – térítés fejében – a bőszénfai vadasparkban traktoros túrán is részt vehet.

Vásári hangulat bivalypörkölttel, kürtőskaláccsal és ingyenes parkolással

A látogatókat hamisítatlan vásári hangulat fogadja a község központjában, ahol kézművesek árulják portékáikat és aki megéhezik, lecsót, pecsenyét, hurkát, sült kolbászt vagy bivalypörköltet falatozhat, s az édesszájúakra kürtőskaláccsal is gondolnak. Az autósoknak fontos tudnivaló: a parkolót – szombaton – egész nap ingyen használhatják. – A megnyitó után extra meglepetéssel is készülünk, hogy pontosan mivel, majd szombaton kiderül – emelte ki Nyitrai István. – Mindannyian szeretnénk, hogy a tavalyi kényszerszünet után valamennyi vendégünk egy feledhetetlen napot töltsön el Bőszénfán.

A falusi turizmus is nagyot lendíthet a település fejlődésén

Idén is folytatták azokat az építkezéseket, amelyek Bőszénfa fejlődését szolgálják. A Dózsa György utcában sikerült felújítani a járdát és a csapadék-elvezetőt, a BM-pályázaton 21 millió forintot nyertek. Ugyancsak ebből a forrásból új aszfaltszőnyeget kapott a Dózsa utca, melyet így 400 méteres szakaszon korszerűsítettek. Erre a fejlesztésre 21 millió forintot fordítottak. Nyitrai István hangsúlyozta: a következő időszakban is folytatni szeretnék az építkezést. Így azokat a feladatokat is meg akarják oldani, amit eddig nem sikerült.

– A temetői kerítésen kívül két urnafal kialakítását tervezzük – tájékoztatott a polgármester. – Remélhetően a következő pályázaton eredményesen szereplünk. S időszerű volna a kilenc éve átadott játszóparkban a játékok átfestése is. Ez a projekt nagyjából ötmillió forintba kerülne. Ennél lényegesen nagyobb összeg, legalább 200 millió forint a belvíz-rendszer korszerűsítése, s a község erőteljesebben kíván bekapcsolódni a falusi turizmusba. Vannak elgondolásaink, ezen a téren is fejlesztéseket szeretnénk megvalósítani.

Fotók: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában