emlék

2021.09.10. 09:07

Elkészült Fésűs Éva mellszobra az óvodának

Fésűs Éváról készített szobrot Spanics Katalin. A somogyszobi keramikus a Kossuth-díjas meseíróról tavaly szeptemberben formált meg egy mellszobrot a taszári általános iskolának, most pedig a Bajcsy-Zsilinszky utcai központi óvoda kérte fel az alkotót, ugyanis a kaposvári meseíróról nevezik el intézményüket.

G. L.

– Október elsejére tervezzük a névadó ünnepséget, szeretnénk a Kossuth-díjas meseíró előtt tisztelegni – mondta el Gyeneseiné Kaszás Hajnalka intézményvezető. – Fésűs Éva 90. szülinapján fogalmazódott meg bennem, hogy szeretnénk felvenni a nevét és mind a család, mind az önkormányzat hozzájárult ehhez. Hozzátette: a kaposvári író meséiben él tovább az óvodában, amelyet előszeretettel hallgatnak a gyerekek. Fésűs Éva 2019 februárjában hunyt el, 1950-től haláláig Kaposváron élt, ahol számos mesét írt, mint például a A palacsintás király vagy a Csupafül.

Spanics Katalin elmondta: fényképek alapján dolgozott, személyesen nem találkozott a kaposvári meseíróval, de segített neki, hogy a taszári ünnepségen látta Fésűs Éva fiát, akinek vonásai hasonlóak. A mostani szobor készítése több időt vett igénybe, de a közelmúltban sikerült elkészülnie. – Huszonöt kiló magastűzű agyagból készült és 1220 Celsius-fokon égett – mondta. – Bízom benne, hogy mind a gyerekek, mind a felnőttek tetszését elnyeri az ünnepségen, amelyre tervezem, hogy ellátogatok – mondta el a somogyszobi keramikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában