égető probléma

2021.09.26. 09:00

Heteket kell várni a gázszerelőkre

Közeleg a fűtési szezon, s jó esetben is heteket kell várni gázszerelőkre a megyeszékhelyen.

T. B.

20190917 Debrecen Fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló Fűtésszezon kezdete.

Fotó: Molnár Péter

– Későn ébrednek fel az emberek – mondta Lotti Vendel fűtésszerelő. – Előbb kellene gondolkodni, készülve a télre, ám sokan nem így tesznek. Van, ahol tényleg most romlott el a kazán, aminek általában pont az az oka, hogy sokáig nem használják. A szivattyúnál kosz rakódik le, vagy éppen beszövi a pók, ami inkább konvektoroknál fordul elő, naponta akár ötven telefonhívást is kapok. Még elkelne a környéken néhány kolléga, nem jelentenénk egymásnak konkurenciát, inkább terhet vennének le a többiek válláról. Tíz-tizenöt éve nincs a környéken utánpótlásképzés – tette hozzá Lotti Vendel.

– A legnagyobb probléma az emberek felelőtlenségéből adódik. Harminc éve dolgozom, és még mindig ez történik, amikor bejön az első hideg, ráeszmélnek, hogy nem indul el a fűtés – mondta egy másik kisvállalkozó, aki szintén több hétre előre be van táblázva már. – Gyakran előfordul, hogy adnék egy időpontot, ám nem kérik, mondván, keresnek egy másik szerelőt. Miután rájönnek, hogy mégis jobb lett volna amit én ajánlottam, és visszahívnak, már hátrébb kerülnek a sorban. Nálam csakis úgy kerülhetnek előbbre, ha nyáron elvégeztették a karbantartást, mégsem indul el a készülék. Azzal, hogy idősek, vagy kisbaba van a házban, nem engedem, hogy rám hárítsák a saját felelősségüket – tette hozzá a szerelő.

A kazánszerelők szerint a nyáron karbantartott készülékek mellé is szükséges beszerezni szén-monoxid-jelzőkészüléket. – Azt a típust kell választani, amelyikre hét év garanciát adnak, a másik két éven belül elromolhat – mondta az egyik szerelő, aki a régi típusú kazánok mellé okvetlenül javasolja a jelzőt.

– Korábban 5 évente kötelező volt a gázkészülék ellenőrzése. Elég baj, hogy ez ma már nincs – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában