egészséges életmód

2021.09.22. 19:00

Reggeli falatozásra hívták a somogyi kerékpárosokat Kaposváron

Reggelivel várták a somogyi bicikliseket szerdán reggel a megyeszékhely több pontján. A Kossuth téren a HungAIRy Life Ip projekt keretén belül az egészséges életmódra és a klímatudatosságra is felhívták a figyelmet. A kefiren és pogácsán kívül egy müzliszeletet kaptak a kerékpárosok.

Harsányi Miklós

– Bringázz hétköznap is – buzdított mozgásra egy felirat a Kossuth téri standnál. Egy csoport kora reggel kerekezett a belvárosba, s a szervezők örömmel nyugtázták: nemcsak a tizen- és huszon­éves fiatalok körében népszerű a bicajozás. Sűrűn látni középkorú szülőket, akik gyermekeikkel tekernek egyet, s az idősebbeken kívül egyre többen tekernek a munkahelyükre. Lukács Györgyné rendszeresen bringázik, s ismerősei is gyakran követik példáját. A 60 éves asszony szerint nemcsak egészséges sportról van szó, hanem praktikus közlekedési lehetőséget is jelent a két kerék.

– Télen-nyáron bringázom, munkába is így járok – mondta. – A városon belül könnyen eljutok oda, ahová akarok, sokat közlekedem az észak-nyugati városrészben is, bár nem mindig egyszerű a helyzet. Időnként akadnak ugyanis olyan sofőrök, akik nem adják meg az elsőbbséget vagy nem nagyon törődnek a bicajosokkal. Jó lenne ezen a hozzáálláson változtatni, mivel közös érdek a biztonságos közlekedés. Szerintem az utóbbi időben megnőtt a kerékpárosok száma Kaposváron, többen vagyunk, mint akárcsak néhány éve.

A városban összesen három helyen, a Kossuth téren, a Kaposvár Pláza Berzsenyi utcai bejárata előtt, valamint a Pécsi-Mező utca saroknál is reggelivel fogadták a bicajosokat. A program egyik célja a levegő minőségének javítása, valamint a klímatudatosság erősítése volt.

Csajka Hedvig kaposvári ökomenedzser azt mondta lapunknak: a mostani találkozóra több mint 200 kerékpárost vártak. Dér Tamás alpolgármester kiemelte: a rendezvény segítségével a bringázás előnyeire igyekeztek felhívni a figyelmet. Kaposváron és a környéken ehhez biztosítják a feltételeket, így a közlekedők kerékpárutakat és sávokat használhatnak, s változatlanul népszerű a desedai bringaút. A tervezett kerékpárutak lehetőséget jelentenek majd arra, hogy a közlekedők biztonságos körülmények között elhagyhatják a várost a Balaton, illetve a Zselic irányába.

Fotók: Muzslay Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában