korszerű életmentés

2021.09.09. 18:00

Új mentőautók érkeztek Somogyba

Új mentőautók jutottak el a kis somogyi mentőállomásokra, csütörtökön kettőt is ünnepélyes keretek között adtak át. Ezentúl a lengyeltóti és az igali mentősök is új járművekkel siethetnek a bajba jutottak segítségére.

Kovács Gábor

A lengyeltóti mentőállomás nemcsak a Pogány-völgyi kistérséget látja el, hanem Pamuktól a Balaton-partig fogadnak riasztásokat. A nyári időszakban, amikor sok a turista a Balatonnál, mindennap jár a mentőautó. A lengyeltótiak egy év alatt 1500 esetet látnak el, és átlag százezer kilométert tesznek meg. Most már új, modern, jól felszerelt járművekkel.

Az országban 2019-ben és 2020-ban több mint 200 mentőautó cseréje valósult meg, valamennyit korszerű mentéstechnikai eszközökkel szerelték fel. A fejlesztésre 9,82 milliárd forintot szánt a kormány. A beszerzésből egy gépjármű a lengyeltóti mentőállomásra érkezett.

– Az elmúlt 11 év alatt összesen ezer mentőkocsit cserélhettünk le, erre 35 milliárd forintos forrás állt a rendelkezésünkre – idézte fel Lengyeltótiban Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója. – Ezzel a fenntarthatóan biztonságos flottával öt év alá csökkent a járműveink átlagéletkora. Az erőfeszítésekkel teli pandémiás időszak után jó híreket hoztam a somogyi bajtársaknak, mert hamarosan megújítjuk a munkaruháinkat, és januártól béremelés jöhet kormányzati forrásból.

Az ember mindig összerezzen a szirénázó mentőautók hangjára, de a technikai fejlesztések reményt keltőek, említette meg Marcali és térsége országgyűlési képviselője.

– Az utóbbi években korszerűbbek lettek, de ugyanolyan felkészültek a mentősök, és ez nagyobb biztonságérzetet ad – mondott köszönetet a munkájukért Móring József Attila, aki megjegyezte, hogy kiváló az együttműködés az önkormányzat és a lengyeltóti mentősök között.

Zsombok Lajos, Lengyeltóti polgármestere köszöntőjében kitért arra, hogy az elmúlt időszakban a lehetőségeikhez mérten sok energiát és helyi forrást fordítottak a mentősök körülményeinek javítására. Az igaliak is gazdagodtak egy új mentőkocsival, ott Obbás Gyula polgármester méltatta a fejlesztés hasznát.

– Rendkívül boldog vagyok, hogy a választókerületemben két új mentőállomást is sikerült építeni, az igalit és a tabit, valamint a siófoki mentőállomás épületének korszerűsítése is megvalósulhatott a kormány támogatásával – mondta Witzmann Mihály, Siófok és térsége országgyűlési képviselője. – Ezzel szemben a Gyurcsány és Bajnai kormányok alatt egyetlen új mentőautót sem adtak át. A 2010 óta üzembe helyezett ezer mentőautó azt szolgálja, hogy gyorsabban és hatékonyabban segíthessenek a bajba jutottakon a mentőszolgálat munkatársai a kisebb településeken is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában