fotók és videó!

2021.10.23. 19:57

Az 56-os forradalom a magyarság legnagyobb erőforrása

A magyarok nem szeretik, ha más mondja meg nekik, hogy mit kell tenniük. 1956-ban dönteni kellett, és a döntés önmagunkról szólt – hangzott el a forradalom és szabadságharc hőseire és áldozataira emlékezve a somogyi megyeszékhelyen.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Ünnepi koszorúzást tartottak szombaton délelőtt a kaposvári Nagy Imre téren, ahol az emlékezők leróhatták kegyeletüket. Az a hit, amit 1956-ból merítünk a magyarság legnagyobb energiatartaléka, de a forradalom és szabadságharc utóélete több mai problémát is felvet, mutatott rá Tallai Gábor író, a Terror Háza Múzeum programigazgatója.

– 1956 két hétbe szorított élet-halál harca nem kapott esélyt a nagyhatalmi viszonyok közepette, de megrengette a világot, és leleplezte a szovjet terrorállam valóságát – mondta ünnepi beszédében. – 56-ra mindig friss szemmel és a megértés szándékával kell ránézni, nehogy elfelejtsük a tanulságait.

Ehhez tartozik, hogy ma 4 millió magyar állampolgárnak, vagyis a 40 év alattiaknak nincs tapasztalata a diktatúráról, illetve a szabadság hiányáról. A másik probléma szerinte az, hogy 1989 után nem volt igazságtétel, ezért a hatalom birtokosai kevés kivétellel nem feleltek a kommunizmus alatt elkövetett bűneikért. A harmadik problémának azt tartja, hogy a kommunisták utódai Nyugat-Európában most is maguknak követelik a történelem átértelmezésének monopóliumát.

A megemlékezésen részt vett Szita Károly polgármester és Neszményi Zsolt, somogyi kormánymegbízott. A résztvevők a Csiky Gergely Színház művészei, a Kultúr-Találka együttes és a Vikár Béla Vegyeskar műsorát hallgatták meg, majd koszorúzás után átvonultak a Berzsenyi parkba, ahol a Szabadság angyala szobornál gyújtottak mécsest a Rippl-Rónai Művészeti Intézet harmadik évfolyamos színészhallgatóinak fellépése után.

– Magasban van a lelkünk, mert nemzedékek bátorságát, példamutatását és áldozatát ünnepeljük – mondta Szita Károly. – Lássunk tisztán, és védjük meg a nehezen kivívott szabadságot, mert ma is küzdünk a szuveneritásunkért.

Debreczeni László kapta a Szabadságért Kaposvár Emlékérmet, melyet este a Szivárvány Kultúrpalotában gálaműsor keretében adták át a 87 éves pécsi orvosnak, aki élete első 10 évét töltötte Kaposváron. 1956-ban orvostanhallgatóként lett a pécsi diákparlament elnöke, majd a megtorlás idején börtönbe vetették, és később csak bányaorvosként kapott munkát.

Minerva pajzsát emelték fel a nemzetért

Október 23-a tiszteletére adott emlékműsorát a Zrínyi Ilona Általános Iskola a kaposvári Hősök temploma előtt. Ezt követően Gelencsér Attila, Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője közösen koszorúzott Borhi Zsombor alpolgármesterrel. A magyar fiatalok nélkül nem lett volna 56, de alaposan megadták az árát a lelkesedésüknek, ám ha az üzenetük eljut a mai fiatalokhoz, akkor az áldozatuk nem volt hiábavaló, hangsúlyozta az alpolgármester. Az ünnep előestéjén mutatták be a városháza dísztermében Zóka Péter Minerva pajzsa című kötetét. A filozófus és történész 14. éve foglalkozik a nemzet témakörével, és a bölcseleti kutatásainak összegzését könyv formájában tette le az asztalra. A szerzővel professzor Rosta István tudománytörténész beszélgetett, érintve a nemzeti szuverenitás aktuális kérdéseit. A kötetet Dér Tamás polgármester is méltatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában