vihar

2021.10.11. 18:00

Hatvanhárom generátor küzdött meg a jégesővel

Lezárult a jégkármérséklő rendszer idei védekezési szezonja. 2021-ben volt a legszélsőségesebb az időjárás.

Góz Lilla

Somogyban 63 jégeső-elhárító talajgenerátort helyeztek üzembe április végétől. A generátorok kezelői egy mobilapplikáció segítségével kapták a jelzést, mikor, mit kell tenniük. Harmadik éve kezeli Kovács Zsolt édesapjával, Kovács Józseffel együtt Somogyjádon a francia minta alapján működő jégeső-elhárító rendszert. – Kevesebbszer kapcsoltunk be, de hosszabb időkre, például volt, hogy 18 órán át kellett üzemeltetnünk a rendszert – mondta el Kovács Zsolt. Júliusban több szupercella volt megyénk felett, folyamatosan mentek a generátorok, de teljesen nem tudták a jégverést megszüntetni, csak csökkenteni a szemcsék méretét. A részletes adatokat a védekezésről novemberre ígéri a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A 2018-tól üzemeltetett országos jégkármérséklő rendszer az idei évben is hazánk valamennyi járásában 986 generátorral működött. Az elmúlt négy év védekezési időszakai közül az idei bizonyult zivatarok szempontjából a legextrémebbnek. Több napon is előfordult, hogy szupercellák tömege haladt át az ország fölött. A forróságnak, hőségnek több alkalommal hidegfront vetett véget, melyek heves zivatarokkal érkeztek. Az idei védekezési szezon szokás szerint szeptember 30-val ért véget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában