megbetegedések

2021.10.07. 11:30

Hullámokban töltik meg a diákok a rendelőket

Többen is megbetegedtek tanévkezdés után a kaposvári iskolákban és csak az elmúlt héten tértek vissza. Néhány napig szinte alig volt hiányzó az intézményekben, hétfőtől azonban újra elkezdett emelkedni a betegek száma. Gyánó Barna házi gyermekorvos szerint ez a fajta hullámzás karácsonyig biztosan elhúzódik majd.

Marosi Gábor

Testhőmérséklet-méréssel és kézfertőtlenítéssel indul a nap több kaposvári iskolában. Néhány intézményben még maszkot is kell hordani, ennek ellenére sem lehet elkerülni a megbetegedéseket. Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna, a Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola főigazgatója elmondta, jelenleg valamivel több mint 300 gyerek hiányzik a Kodályhoz tartozó intézményekből. Ez a teljes tanulói létszám 8,5 százaléka.

– Szeptember második hetében a hiányzási csúcs 29 százalék volt – mondta a főigazgató. – Azóta már sokan visszatértek az intézményekbe, de a hét elejétől ismét többen betegedtek meg – tette hozzá Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna. A Kodályhoz tartozó iskolákban mindenütt jelenléti oktatás van. Néhány héttel ezelőtt azonban volt olyan osztály, ahol elrendelték az online oktatást. A főigazgató kiemelte, az oltásra jogosult diákok 20 százaléka kapott védőoltást, ezért arra biztatja a szülőket, hogy regisztrálják gyermeküket és minél többen oltassák be magukat.

Gyánó Barna házi gyermekorvos megkeresésünkre elmondta, sokan jelentek meg a rendelőjében, az elmúlt napokban átlagosan 60–70 beteg fordult meg. A legtöbben az ilyenkor jellemző hörghurutos esetek miatt, de apróbb tünetekkel is felkeresték. Gyánó Barna hozzátette, azért lehet ennyi megbetegedés az óvodákban és iskolákban, mert a gyerekek az elmúlt időszakban keveset voltak közösségben.

Kevesebb a beteg faluhelyen

Tóthné Bali Klára, a Somogyjádi Illyés Gyula Általános Iskola igazgatója elmondta, a tanévkezdés után, főleg az alsósoknál többen is megbetegedtek. A felsősöknél is volt néhány hiányzó, de nem számottevően. A diákok jellemzően felső légúti panaszokkal maradtak otthon, néhány esetben hányás és hasmenés miatt. Tóthné Bali Klára kiemelte, a hozzájuk tartozó osztopáni és jutai iskolában is jellemzően az alsósok betegedtek meg és volt olyan hét, amikor a gyerekek jelentős része otthon maradt. Jelenleg viszont csak néhány hiányzójuk van.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában