tisztelet a hősöknek

2021.10.06. 16:40

Megyeszerte megemlékeztek a vértanúkról

Turbéki Bernadett, Marosi Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Az aradi vértanúk áldozataira emlékeztek Kaposváron szerda reggel. A Városligetben található emlékkőnél Szita Károly, Kaposvár polgármestere, Giber Vilmos, önkormányzati képviselő és Gelencsér Attila, Kaposvár és térségének országgyűlési képviselője közösen hajtott fejet és helyezett el koszorút.

A tizenhárom magyar honvédtisztet több mint 170 évvel ezelőtt, 1849. október 6-án végezték ki Aradon.

Barcson a város oktatási intézményei adtak egy-egy versmondót az október 6.-i megemlékezéshez. Négy vers hangzott el, majd mécsest gyújtottak az aradi tizenhármak tiszteletére a Dráva Közérdekű Múzeális Kiállítóhely előtti Petőfi szobornál. Iskolák és közintézmények képviseltették magukat. Nuszpl Árpád, a barcsi képviselőtestület tagja ünnepi beszédében kiemelte, hogy meg kell tanulnunk hálásnak lenni elődeinknek, valamint tisztelettel és büszkeséggel kell viselnünk azt, hogy magyarok vagyunk.

Marcaliban történelmi sétára hívták a helybelieket. A honvédek kopjafájánál tartottak koszorúzást és megemlékezést az aradi vértanúk emlékére, majd további helyszínekre sétáltak a résztvevők. Az 1848-as forradalom lelkes híve, Noszlopy Gáspár alispán tiszteletére a Járásbíróság előtt is tisztelegtek a megemlékezők, onnan a templomkertben elhelyezett emléktáblát érintették, majd Tóth Ágoston honvédmellszobránál gyűltek össze, majd a Noszlopy Iskolánál emlékeztek az intézmény névadójára.

Nagyatádon szerda délután tisztelegtek az 1848–49-es forradalom és szabadságharc vértanúi és hősei előtt a Városi Múzeum kertjében. A műsorról a Bárdos Lajos Általános Iskola diákjai gondoskodtak, és Ludas László alpolgármester mondott beszédet. – Nem születtek hősnek, ugyanolyan emberek voltak, mint bármelyikünk, csupán hőssé tette őket a történelmi pillanat – emelte ki beszédében az alpolgármester, aki az 1849 október 6–tól a kiegyezésig terjedő időszakot is fontosnak tartja lelkileg a vértanúk családjának szempontjából.

Balatonbogláron az esti órákban gyújtanak mécseseket a vértanúk tiszteletére.

Fotók: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában