te szedd!

2021.10.23. 07:00

Öttonnányi szemetet gyűjtöttek össze az utak mentén

H. M.

Az idén is csatlakozott a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért környezetvédelmi akcióhoz a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A közútkezelő országszerte több ezer munkavállalójával dolgozott az utak menti területek hulladékmentesítésén hétfőn. Somogyban 12 útszakaszt érintett a program.

A közútkezelő szakemberei a 6512-es Nagyberki–Jágónak összekötő úton kívül Sántos–Kaposvár között is dolgoztak, akárcsak Nagybajom, Kadarkút, Kisasszond, Böhönye, illetve Balatonszentgyörgy térségében. Pécsi Norbert Sándor kommunikációs osztályvezető lapunkat arról tájékoztatta: összesen 44 megyei munkatársuk 5,1 tonna hulladékot gyűjtött össze a nap folyamán.

Az utak mentén az autóból menet közben kidobott műanyag flakonok, ételmaradékok, ételcsomagolások adtak munkát. Egy másik szemetelési forma a települések közelében levő utak mentén, jellemzően fás, bokros részeken elhelyezett illegális hulladék, mint például a háztartási hulladék, a bontási törmelék, az elektronikai, lomhulladék és gumiabroncs.

A társaság kezelésében lévő megyei közúthálózatról a szemét gyűjtése, elszállítása és elhelyezése 2020-ban közel 58 millió forintba került, 2021-ben eddig 29 millió forint volt. Országosan évente egy kisebb megyeszékhely éves kommunális hulladékénak megfelelő mennyiségű szemetet gyűjtenek össze az utak mellől. Ez évente 1-1,5 milliárd forintos terhet jelent a társaságnak. A szemétgyűjtés rendkívül sok embert is igényel. A hulladékok gyűjtése, szállítása jelentős anyagi kiadást jelent a zrt.-nek, más tevékenységi területekről is hasznos forrásokat von el, amit az utak minőségének és biztonságának fokozására is használhatnának.

Címkék#Te szedd!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában