megelőzés

2021.11.03. 11:30

Kötelező már a maszk a legtöbb kaposvári iskolában

Egyre több oktatási intézményben kötelező maszkot hordani keddtől. A legtöbb helyen csak a szünetekben kell eltakarni a szájat és az orrot, van azonban olyan iskola, ahol órán is. Az általunk megkérdezett igazgatók tapasztalatai szerint a diákok elfogadták az új szabályozást.

Marosi Gábor

Vaníliás tejet kaptak tízóraira a gyerekek a kaposvári Honvéd Utcai Tagiskolában. A poharas finomságért mindenki maszkban igyekezett a folyosón, mivel keddtől ebben az iskolában is életbe lépett a szabály a kötelező maszkhasználatról. Delyné Horváth Andrea, az iskola vezetője elmondta, főigazgatói utasításra mindenkinek kötelező maszkot használni a folyosókon. A tanórákon és az udvaron azonban nem kell hordani. Delyné Horváth Andrea kiemelte, az első napon néhányan még feledékenyek voltak és otthon hagyták a maszkot, nekik a portán belépéskor adtak egyet. Az intézményvezető hozzátette, azt nem írták elő, hogy milyen típusú maszkot kell használni, éppen ezért a legtöbben a textilből készült, különféle színű és mintázatú eszközzel takarják el az arcukat. Sok diák táskájában pótmaszk is található, arra az esetre, ha a másik elszakadna, vagy elveszne.

A kaposvári Táncsics Mihály Gimnáziumban is kötelezővé tették a száj és az orr eltakarását. Vámosi László igazgató elmondta, nemcsak a szünetekben, hanem a tanórákon is viselni kell a védőeszközt. Azért is döntöttek így, mert többször is csoportbontásban tanulnak a diákok. Emellett testhőmérsékletet is mérnek az intézményben és fertőtlenítőszert is kihelyeztek.

A kaposvári Nagyboldogasszony Iskolaközpontban nem kötelező, de erősen ajánlott maszkot viselni. Varga Bálint igazgató kérdésünkre válaszolva elmondta, a diákoknak és a dolgozóknak nem szükséges eltakarni az arcukat, akik viszont belépnek az intézménybe, azoknak kötelező.

A vidéki iskolákban is szigorítottak a járványügyi szabályokon. A Somogyjádi Illyés Gyula Általános Iskolában csak a közösségi tereken kell maszkot használni, tan­órán nem muszáj felvenni.

Tóthné Bali Klára, az intézmény vezetője hangsúlyozta, minimalizálták a szaktantermi oktatást, ez azt jelenti, hogy az osztályok szinte minden órát ugyanabban a tanteremben töltik. Tóthné Bali Klára hozzátette, nemcsak az épület folyosóin, hanem az iskolabuszon is maszkot kell hordani. Utóbbi rendelkezés nagyjából félszáz gyereket érint.

A hetesi Somssich Imre Általános Iskolában kedden még fellélegezhettek a diákok és a pedagógusok. Az őszi szünet utáni első tanítási napon még nem kellett maszkot használni, szerdától viszont a szünetekben már kötelező hordani. Laczó Zita intézményvezető elmondta, a tanórán és az udvaron nem kell eltakarni az arcot, a szülők pedig csak az iskola bejárati ajtajáig kísérhetik el gyermeküket.

Reggeli áhítat

A szőlősgyöröki Dél-Balatoni Gárdonyi Géza Evangélikus Általános Iskolában a reggeli áhítat idején és az órák közti szünetekben kell maszkot használni. Pusztainé Lukács Anett intézményvezető elmondta, a diákok fegyelmezettek, elfogadták az új szabályt, és arra is odafigyelnek, hogy ne járjanak át a másik osztály termébe.

Nem mindenhol kell eltakarni

A kaposvári Lorántffy Zsuzsanna református iskolában egyelőre nem kell maszkot hordani, ennek ellenére többen is viselik az intézményben. Farkasné Papp Ágnes igazgató megkeresésünkre elmondta, a diákok és a dolgozók is maguk dönthetik el, hogy mikor hordják a maszkot. Vannak olyan tanárok, akik magukat vagy idősebb rokonaikat féltik, ezért a szünetben szinte mindig eltakarják az orrukat és a szájukat. Farkasné Papp Ágnes hangsúlyozta, akkor lesz majd kötelező maszkot használni az iskolában, ha ugrásszerűen nő a megbetegedések száma. Az igazgató hozzátette, jelenleg gyakran fertőtlenítenek az épületben, aki pedig nem érzi jól magát, azt hazaküldik.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában