vendéglátás

2021.11.12. 17:00

Modern vendégház csalogatja a Zselic szívébe a turistát

Az új létesítmények beköthetik a Zselicet hazánk turisztikai vérkeringésébe. A Kaposvárt Szigetvárral összekötő, folyamatosan épülő kerékpárút mellett a turistaházak felújítása is fókuszba került. Pénteken egy tizenegy főt befogadó, a mai kor igényeinek minden szempontból megfelelő turistaházat avattak Kardosfán.

Turbéki Bernadett

Száztíz négyzetméter, három szoba, nappali, konyha, tizenegy férőhely. Röviden ezek a paraméterek jellemzik a pénteken felavatott vendégházat, amelyet a Zselic szívében, Kardosfán avattak fel pénteken. A ház a legmodernebb technikával, légkondicionálóval és napelemekkel ellátott, berendezése pedig minden kényelmét kiszolgálja az ide érkezőknek. Nem tipikusan bakancsos ház, itt a turistabakancsot le kell venni a bejáratnál.

– Azért vannak megvetve az ágyak, mert egy négytagú család érkezik a hétvégén – árulta el a duruzsoló kandalló előtt Németh Krisztián, a Kardosfa Hotel vezetője, aki körbe vezetett bennünket a megújult épületben, amelyben minden szoba más színű dizájnt kapott.

– Még elevenen él a képzeletünkben a dohos szobák, a fém emeleteságyak, a szúrós pokrócok, és a furcsa szagú fürdők világa, ha a turistaház szót meghalljuk – elevenítette fel egykori turista élményeit Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az átadó ünnepségen, amely az elmúlt időszakban hazánkban megújult száz turistaház egyike. A kardosfai Haracsi vendégház amely a Téry Ödön Nemzeti Turistaház Fejlesztési Program támogatásának köszönhetően 49 millió forintból újult meg, amelyhez a Sefag Zrt. még hat millió forintot tett hozzá. A kormánybiztos bejelentette: jövőre 1,5 milliárd forintot fordítanak további turisztikai fejlesztésre, amely a turistaházak felújítására irányul.

– A cél, hogy Magyarország élhetőbb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb legyen – tette hozzá a kormánybiztos, aki kiemelte annak az épülő kerékpárútnak a turisztikai jelentőségét is, amelyik Kaposvárt Szigetvárral köti majd össze.

– Ha van egy szép feleségünk ne a zárt házban tartsuk, mutassuk meg, büszkélkedjünk vele mások előtt is. A Zseliccel is így kell tennünk, hiszen ez a mi Börzsönyünk, be kell hoznunk a mentális köztudatba – mondta Gelencsér Attila, a térség országgyűlési képviselője.

Gyermekkorát töltötte a Zselicben a névadó

Volt szolgálati lakás, iroda, majd funkcióját vesztett épületté vált. A felújításnak köszönhetően más jelleget kapott.

– Idén két turistaházat sikerült felújítani a térségben. Itt húzódik a kéktúra útvonal, amelyhez kevés szálláshely kapcsolódott eddig a Dél-Dunántúlon. Az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ keresett meg bennünket, hogy alakítsunk ki szálláshelyeket az útvonal mentén – mondta Fehér István a Sefag Zrt. vezérigazgatója a Haracsi Lajosról elnevezett vendégház udvarán. A névadó Toponáron született, a Zselicben töltötte gyermekkorát. Nagyapja nyomdokait követte, amikor az erdészeti pályára lépett. A Soproni Erdészeti Egyetem igazgatója és az Erdészeti Egyesület elnöke volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában