téli meleg

2021.11.07. 13:16

Növekszik a kereslet a hőszivattyús légkondik iránt

Hazánkban és Somogyban is növekedett a klímaberendezések eladása az idei évben.

Barkóczy László

A tavalyi évben tapasztalt visszaesést követően az idei évben nagyjából 50%-kal növekedett a klímaberendezések forgalma hazánkban éppúgy, mint a régióban. Annak ellenére, hogy nem születtek melegrekordok napi szinten az idei nyáron, az átlaghőmérséklet idén sokkal melegebb volt, mint 2020 nyarán. Voltak konstans nagyon meleg időszakok, és amikor hosszú ideig van meleg, éjszakára sem hűl le érezhetően a hőmérséklet, az emberek nehezen tudnak aludni, ilyenkor ugrásszerűen emelkedik a kereslet a klímák iránt. A kereslet nagyon megnőtt a berendezésekre, ráadásul olyan mértékben, amivel a gyártók nehezen birkóznak meg.

A koronavírus-járvány hatására számos világcég gyártótevékenysége állt le rövidebb-hosszabb időre az elmúlt 18 hónap során. Ez egy olyan folyamatot indított el a gyártásban és szállításban, ami még mind a mai napig nem rendeződött. A piaci igény megnőtt, különösen a tavalyi évhez képest, a gyártási kapacitások viszont egyáltalán nem voltak 100% közelében. Elszállt egymástól a kereslet és a kínálat, így minden gyártó azon dolgozik a világon, hogy ez helyreálljon, persze több-kevesebb sikerrel. Jelenleg a sokszorosába kerül egy konténer árut Európába szállítani, mint például egy vagy éppen másfél évvel ezelőtt, ráadásul amellett, hogy sokkal magasabb a költsége, a szállítási folyamat is sokkal lassabban történik, ugyanis a korábban megszokott stabilitás teljesen felborult.

Bár az idei évben is megtapasztalhattuk, hogy ősszel egészen váratlan fordulatokat is tartogat az időjárás, az adatok azt mutatják, hogy hazánkban továbbra sem nyitottak arra az emberek, hogy fűtésre használják a klímaberendezést. A klímára sokan szezonális berendezésként gondolnak, amelyet egy évben maximum 8 hétig lehet használni, valójában azonban egy olyan termékről van szó, amely az évben 6-8 hónapon át megoldást nyújthat a hűtés és a fűtés problémájára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában