Életmentés

2022.01.02. 11:30

A Kötél önkéntesei ott vannak, ahol reng a föld és ég a ház

A Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület 2021-ben is mozgalmas idényt zár. A 38 tagú csapat karácsonyig 72 riasztást kapott, s 492 órát töltött bevetésen. December végén kilencen veszik át közülük a Top 100 elismerést.

H. M.

Bodó László, a Kötél parancsnoka elmondta: idén nyolc tűzesetnél, öt műszaki mentésnél, 2-2 magasból, illetve mélyből mentésnél dolgoztak a tagjaik. A rendőrségnek kétszer bűnjelkutatásban segítettek, míg a mentőszolgálat kérésére négy túlsúlyos személy szállítását végezték, s öt eltűnt személy felkutatásában is részt vettek. Bár még nincs vége az évnek, de már 72 riasztása volt az önkéntes életmentőknek, akik csokorba gyűjtötték a 2021-es legeket. A legtávolabbi bevetésük a földrengés sújtotta horvátországi Sisakban volt, a leghosszabb, 72 órás mentésük Kadarkúton zajlott, s több kiemelkedő szakmai eredményt is elértek. Ifj. Bodó László a legerősebb tűzoltó sportoló díjat nyerte el, Bodó László a Magyar Arany Érdemkeresztet kapta. 

 

– Társadalmi munkában 1483 órát töltöttünk el, bevetésen 492 órát, ügyeletben 5125 órát – hangsúlyozta a Kötél parancsnoka. – Igyekszünk mindent megtenni az utánpótlás érdekében. Legtöbben a 2000-es évek elején csatlakoztak hozzánk, az utóbbi időszakban évente egy-két jelentkező jön. Legközelebb december 30-án, az év végi ünnepségünkön veszünk fel új tagot. 

 

Bodó László azt is elmondta: indulásuk óta tesztelnek egy terepen is kiválóan használható tűzoltókocsit, ami komoly segítséget jelent a munkában. Támogatók segítségével szeretnék ezt megvásárolni. Az idei fejlesztési csúcs az 1968-as Steyr tűzoltóautó cseréje volt, helyette egy lényegesen fiatalabb emelőkosaras gépjárműfecskendőt állítottak üzembe. 2022-ben nemzetközi vizsga is vár a kaposvári önkéntesekre. 

 

 

Mentő- és tűzoltó készülékeket, szivattyúkat kaptak

 

 

Átadták a megyei önkormányzati és önkéntes tűzoltóságoknak, valamint az önkéntes mentőszervezeteknek az idei pályázatokon elnyert központi beszerzésű eszközöket. Somogyból összesen 34 szervezetnek csaknem 49 millió forintnyi támogatást ítéltek oda. – Többek között védőeszközöket, tűzoltó készülékeket, kéziszerszámokat, szakfelszereléseket, tűzoltótechnikai és műszaki mentési eszközöket vehettek át – tájékoztatta lapunkat a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság. Országosan a 2021-es központi költségvetésből az önkéntes tűzoltó egyesületek és mentőszervezetek összesen 700, míg az önkormányzati tűzoltóságok 225 millió forintos támogatást kaptak. 

Fotóillusztráció: Lang Róbert

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában