Alternatív gyógymód

2022.02.22. 11:11

A virágok rezgése gyógyír a testnek és léleknek is

A lelki elakadások, szociális problémák, a belső harcokból adódó nehézségek gyakran okoznak testi tüneteket, betegségeket, kiváltképp, ha régóta fennállnak. Ám az ezek kezelésére javallott orvosi terápia nem egyformán hat a páciensekre. Ezt vette észre Edward Bach doktor a múlt század elején, aki egy komplex rendszert alkotott meg, Bach virágterápiás módszerrel kezdett gyógyítani. Tudományának elixírjeit ismerhették meg az érdeklődők egy nyílt nap keretében Kaposváron.

Turbéki Bernadett

Illés Beáta védőnő soha nem elégedett meg azzal a tudással, amit egykor az iskolában megszerzett, folyamatosan arra törekedett, hogy újabb ismeretekre tegyen szert a gyógyítás terén. Szemléletmódja holisztikus, így érdekli a természetgyógyászat, a reflexológia, a gyógynövények és a homeopátia, vagyis azok az alternatív gyógymódok, amelyek kiegészítő terápiaként segíthetnek egy betegségből a felgyógyulásban vagy akár az egészség megőrzésében. A védőnő a közelmúltban figyelt fel a Bach-virágterápia jótékony hatására. Kitanulta a tudomány csínját, amit egy nyílt nap keretében mutatott be. 

– Bach doktor felfigyelt arra, hogy az állandó arcüreg gyulladásából nem tud felgyógyulni, emiatt a betegsége lelki okait, a betegség kialakulásának hátterében meghúzódó egyéb tényezőket igyekezett feltárni – mondta. – Közben arra a következtetésre jutott, hogy nem mindenkire hatnak egyformán ugyanazok a terápiák. Rájött, hogy az emberi szervezetet holisztikusan kell kezelni: a testet, a lelket, és a szellemet egységében – tette hozzá Illés Beáta, aki hasonló problémával küzdött, mint a módszer kidolgozója. – A Bach-virágterápia a homeopátiához hasonló alternatív gyógymód, a természetben jelen lévő tiszta gyógyító erőt, a növények úgynevezett finomenergetikai rezgését használja fel a lelki egyensúly megteremtéséhez, visszaszerzéséhez. Ehhez a folyamathoz virágesszenciákat lehet használni. A különböző problémákra harmincnyolc féle esszenciából választanak a páciens érzéseit és a mentális állapotát figyelembe véve. Gyakran egyszerre többféle cseppre is szükség van, az egyénre szabott esszenciák kiválasztása után ezért a szakember keveréket készít. 

– Furán hangzik, de egy barátnőm kertjében gyakran éreztem, hogy a fenyőfa hívogat, mintha beszélne hozzám – mesélte a kezdeteket Illés Beáta, aki a Bach-virágterápiában megtalálta a saját gyógyító esszenciáját a fenyőben. – Utánaolvastam és kiderült, hogy az erdei fenyő rezgésére volt szükségem. A virágterápiának nincs drasztikus hatása, mint a hagymahéjakat, úgy bontja el finoman a lelki blokkokat, elakadásainkat. Segít elindulni magunk felé, a lelkünk irányába, levethetjük általa az önvédelmi mechanizmusaink kapcsán magunk köré növesztett páncéljainkat – világított rá a módszer lényegére, miközben a résztvevők poharába cseppentett az egyik esszenciából. 

–A kíváncsiság hajtott ide, mert tizenkét éve vagyok tartósan beteg. Mindig kerestem az alternatív lehetőségeket a közérzetem javítására és megszólított ez a lehetőség – mondta Jakabfi Csabáné

– Korábban már használtam, ismerem a módszert, nagyon jó tapasztalataim vannak vele kapcsolatban, ezért szeretném jobban megismerni, örülök, hogy lesz folytatása – kortyolt poharába Kozák Andrásné, aki már egy következő konzultációra is bejelentkezett. 

 

Cica bizonyította, hogy nem placebo

Illés Beáta szerint a virágterápia titka abban rejlik, hogy a tünetek helyett az embert a maga teljességében vizsgálja. – Az orvosok többnyire csak a diagnózist látják – mondta –, nem magát az embert. A holisztikus szemléletmódot hiányolom a gyógyításból, ennek kiegészítésére vagy pótlására alkalmas ez a módszer. Megbizonyosodtam arról is, hogy nem placebóról van szó. A macskám párzási hangulata már szinte az őrületbe kergetett bennünket, így kipróbáltam rajta az egyik esszenciát. Mivel az állat nem tudta, mit kapott, biztos lehettem benne, hogy a szer hatott, mert fél órán belül megnyugodott és így átvészeltük a kritikus időszakot – mesélte a védőnő a virágterápia valós hatásáról. 

 

Fotó: Turbéki B.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában