Esemény

2022.02.24. 11:33

Robotok segíthetik az eddig nehéz fizikai munkát

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége konzorciumban a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájával „A Munka Jövője - Hogyan segíthetik a modern technológiai eszközök az emberi munka hatékonyságának növelését és a munkavégző képesség fenntartását?” címmel tartott sajtótájékoztatót kedden.

Barkóczy László

Ma már nem kérdés, hogy a vállalkozások egyik legértékesebb erőforrása az ember. A dolgozók egészségének és munkavégző képességének hosszútávú megőrzése nem csak a munkavállalóknak fontos, hanem a munkáltatók egyértelmű gazdasági érdeke is. 

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége konzorciumban a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájával arra vállalkozott, hogy a “számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása” nemzetgazdasági ágazatban feltárja azon modernizációs és automatizációs lehetőségeket, amik javítják a gyártósori munkavégzés hatékonyságát és hozzájárulnak az emberi egészség és a munkavégző képesség hosszútávú megőrzéséhez. 

A VOSZ és a LIGA már korábban is együttműködött, hogy felmérjék a gyártósori munkavállalókat érő egészségkárosító hatásokat, és azok megelőzésének lehetőségeit. 

Magyarországon is egyre nagyobb hangsúlyt kap a modern technikai eszközök használata - a robotizáció, az automatizáció, az Ipar 4.0 – nap mint nap elhangzó fogalmak. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a magyar vállalkozások, és elsősorban a KKV-k nagyon kis százalékban ismerik és még kevesebben használják a termelésben ezeket a technikai eszközöket. 

A vállalkozásokat több oldalról is cselekvésre kényszeríti a növekvő munkaerőhiány, a megrendelőkért folytatott gazdasági verseny, és a növekvő bérköltségek.

 

A sajtótájékoztatón ismertetett projekt keretében modellezték és mérték, hogyan segítheti a kollaboratív robot és exoskeleton az emberi munka hatékonyságának növelését, és a munkavégző képesség hosszú távú megőrzését. 

10 cég több mint 100 fő munkavállalójának bevonásával modernizációs és automatizációs feltérképezést végeztek el a „számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása” nemzetgazdasági ágazatban. 

Kutatásuk igazolta, hogy a mozgásszervi megbetegedések továbbra is vezető helyen vannak a gyártósoron dolgozók esetében. 

Vizsgálták, hogy az exoskeleton eszközök használatával csökkenthetőek az egészségi kockázatok a gyártósori munkavállalóknál.

 

Az eredmények tükrében kifejezetten ajánlják ezen technológiák integrálását a Számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása elnevezésű ágazat számára de más iparágakra is.

Címkék#VOSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában