Örökké

2022.02.14. 11:24

Vaslakodalom: rozsda nélkül együtt 65 éve

Nem kevesebb, mint a 65. házassági évfordulóját ünnepelte a közelmúltban a lábodi Kiss István és felesége, Kiss Istvánné. Erzsi néni 1957. február 9-én mondta ki a boldogító igent férjének. A vaslakodalmát ünneplő szerelmesek még most is úgy rajonganak egymásért, mint hat és fél évtizeddel ezelőtt.

Marosi Gábor

Fotó: TIBOR KOVACS

A Somogyi Hírlap is felköszöntötte a 81 éves Erzsi nénit és férjét, a 88 éves Pista bácsit lábodi otthonában február 9-én. A boldog házasságban élő párt rózsával és gerberával készült csokorral ajándékoztuk meg. Erzsi néni könnyes szemmel köszönte meg, hogy családja mellett más is gondolt rájuk a jeles napon, majd a nappalijukban meséltek nem mindennapi, példaértékűen erős kapcsolatukról. 

– Bevonultam katonának 1953-ban és Budapestre kerültem szolgálatra és sajnos három évig ott is maradtam – mondta a hetven évvel ezelőtti kemény katonaévekről Kiss István. – A nagynéném írt nekem egy levelet, hogy talált egy kislányt a faluban, akire vigyázz addig, amíg haza nem jövök... Véget ért az 1956-os forradalom, visszatértem Visnyére a falumba. A szüleim már noszogattak, hogy keressek magamnak valakit, de én nem találtam, pedig sok helyen megfordultam, mert másodállásban lakodalmi zenész voltam. Eltelt egy kis idő és egyszer átmentünk a nagynénémhez Lábodra, aki azt mondta, megvan ám a kislány, akiről korábban írtam. Nem kellett sok, nagynéném férjével együtt elmentünk Erzsiékhez, hogy megnézhessem magamnak. Így kezdődött… – emlékezett vissza Kiss István

– Erzsi nagyon szépen mosolygott, hosszú volt a haja, szépen beszélt, szemrevaló lány volt – folytatta jóízűen nevetve Pista bácsi. – Én pedig büszke voltam arra, hogy zenész – vette át a szót kicsit elpirulva Kiss Istvánné. – Nem tudtam, hogy egy ilyen értéket kapok általa. Mindig kedves volt hozzám és romantikus. Eddig egyetlen év sem múlt el úgy az életemben, hogy születésnapomra, névnapomra, vagy bármilyen ünnepen ne kaptam volna virágot tőle. Fél­árva lány voltam, mert édesapám a Don-kanyarnál meghalt, ezért mindig szeretetre vágytam, egy férfi szeretetére, akire büszke lehetek. Tőle ezt folyamatosan megkapom – mondta Erzsi néni. 

A lábodi házaspár rengeteg szép pillanatot élt meg a 65 év alatt. Voltak nehezebb időszakaik is, de mindig kitartottak egymás mellett. Pista bácsi nagyon hálás a feleségének azért, hogy elviselte a másodállását. Kiss István több mint kétezer lakodalomban zenélt, ilyenkor Erzsi néni egyedül éjszakázott. Pista bácsi azonban ügyelt arra, hogy feleségével is sok időt tudjon eltölteni. – Sokszor feláldozta rám a pihenését. Előfordult, hogy csak pár órát aludt azért, hogy vasárnap délután elvigyen valahová. Így adta nekem vissza azt, hogy ne legyek olyan sokat egyedül itthon – mondta Kiss Istvánné

A vaslakodalmát ünneplő házaspár azt üzeni a mostani fiataloknak, hogy ne bántsák egymást, figyeljenek oda a másikra és szeressenek. Pista bácsi hozzátette, 65 év házasság után is mindennap puszival búcsúznak és üdvözlik egymást még akkor is, ha az egyikőjük csak a kertbe megy. 

Fotó: Kovács Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában