Ukrán háború

2022.03.04. 18:00

Nem foglaltak le adományokat

Ma. G.

Fotó: Németh Levente

A somogyiak segélyszállítmánya rendben megérkezett Kárpátaljára. Az elmúlt nap több álhír is megjelent arról, hogy adományokat foglaltak le a határon. D. Pethe István, beregsurányi és márokpapi mezőgazdasági vállalkozó, akihez a kaposvári református gyülekezet kedden juttatott el több tonna élelmiszert és higiéniás terméket, érdeklődésünkre elmondta, mind a hat busznyi szállítmányt megkapta a beregszászi Diakóniai Központ. A református intézményben naponta 2000 emberre főznek és folyamatosan sütnek kenyeret. A központ gondoskodik a beregszászi idősek, valamint a gyermekotthon lakóiról is. 

A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) munkatársai azonban „fennakadtak” a beregsurányi határátkelőhelyen. Dobis-Lucski Zsófia, az MRSZ kommunikációs referense elmondta, adományt nem vettek vámzár alá, azonban a diplomata-útlevéllel rendelkező munkatársaiknak több órát kellett várakozniuk a határon. Az MRSZ munkáját folyamatosan lehet támogatni az 1358-as adományvonalon keresztül és tárgyi felajánlásokkal is. A kaposmérői reformátusok is segítik az MRSZ-t. A gyülekezet március 6-ig, vasárnap este 6 óráig gyűjt a többi között tisztálkodó és tisztítószereket, pelenkát, bébiételt, láz- és fájdalomcsillapítót, lázmérőt, plédet, hálózsákot, 56–140-es méretű gyerekruhát, 15–35-ös méretű lábbeliket és tartós élelmiszert. 

A menekültek munkáját a Máltai Szeretetszolgálat is segíti Asztélynál és Beregsuránynál. A csak ukránul beszélő családokat kísérőlevéllel küldik át a határon, hogy az ellátásukhoz szükséges alapvető információkat át tudják adni a magyarországi segítőknek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában