Digitális orvosság

2022.04.12. 09:00

Gombnyomásra frissül az új gyógyszerészkönyv

Januártól megváltozott a gyógyszerészek „nagy receptkönyve”, a Formula Normalis szabálygyűjtemény.

Turbéki Bernadett

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A gyógyszerészek tevékenységét a Magyar Gyógyszerészkönyv szabályai határozták meg. A 2015-ben megjelent, hetedik kiadás még lapozható volt. A legújabb, nyolcadik kiadás viszont elektronikus formában került a gyógyszerészek elé. 

 

– A gyógyszerészkönyvek általában már megjelenésük pillanatában tartalmaztak elavult dolgokat, ezeket nehéz volt mindig javítani – mondta el Szabó Péter, a Somogy Megyei Gyógyszerészkamara elnöke. – Mostantól csak egy gombnyomás és frissül a tartalom, naprakészek leszünk, ha valami változik a receptekben. A magyar gyógyszerészkönyv tartalma mostantól az európai uniós követelményeknek is megfelel. Az unióban azonban nem minden országban elérhetők a személyre szabott készítmények. Míg Magyarországon szinte minden patikában, úgy kétezerben van személyre szabott gyógyszerkészítés, addig Dániában csupán három gyógyszertár foglalkozik vele. Ezeket a személyre szabott készítményeket csak szakképzett gyógyszerészek keverhetik ki. 

 

– Az új gyógyszerészkönyvben egyes összetevők elnevezése is megváltozik. Eddig a magyar mellett a latin nevekre támaszkodtunk, most viszont a nemzetközi elnevezések miatt inkább „elangolosodik” a vénygyűjtemény. Korábban nem tartalmazott tárolási, szavatossági utasításokat és betegtájékoztatót sem a könyv, ám januártól ez is változott. 
– Olyan összetevők kerültek ki a vénygyűjteményből, amelyek a modern gyógyszerészetben már elavultnak számítanak. Attól azonban nem kell tartani, hogy bizonyos termékek nem lesznek elérhetők: továbbra is elkészítjük őket, ám más hatóanyaggal és új néven lehet majd kapni ezeket – tette hozzá Szabó Péter

 

– Megértem, hogy haladni kell a korral, de sajnálom, hogy éveken át hatékonynak bizonyult készítmények, amelyeket háziorvosok, gyermekorvosok előszeretettel alkalmaztak, és árban is elérhetőnek bizonyultak, megszűnnek. Nemcsak nekünk, hanem az orvosoknak is ki kell tapasztalniuk, hogy a bevált orrcseppek és köptetők helyett mit írjanak fel a pácienseiknek – mondta Tóthné Kalota Veronika, a kaposvári Északnyugati Patika gyógyszerésze. 

 

A nátrium-bromid és az e­­phedrin is feketelistás a gyógyszerészkönyv szerint. – A bórax, amelyet gyerekeknél szájpenészre használtak szintén kikerült a forgalomból a mérgező hatása miatt – tájékoztatott Szabó Péter. A patikusok szeretnek személyre szabott készítményeket alkotni, ám ha ehhez a tevékenységhez olyan mértékű órabért fizettetnének a betegekkel, mint más szakmák képviselői, akkor nagyon megemelkedne az ismert készítmények ára. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában