Fotók

2022.07.11. 17:30

Lóháton töltik a vakációt a Gyertyános-völgy táborozói

Délelőtt vágta, délután galopp; tanulást még nem élveztek ennyire a gyerekek, mint a lovastábor tananyagát a Gyertyános-völgyben. A lovardában a tanév befejezése óta hetente húsz gyermek ismerkedik a lovakkal, s tanul meg lovagolni. Jut idő kézművességre is, készültek ékszerek és faliképek, sőt még pihe-puha lovaspárna is került ki a lóra termett gyerekek keze alól.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– Itt egy labirintus, először csak lassan, lépésben megyünk bele a lóval – mutatta a táborozóknak a pályát Vucskics Kata lovasoktató. Mint elmondta, a gyerekeknek különböző akadályokat állítottak fel, amelyeket valamennyien ügyesen meg is tudtak közelíteni lóháton. A tanév vége óta hetente húsz gyermek ismerkedik a Gyertyános-völgyben az állatokkal és a lovaglással. 

Patakiné Kiss Katalin, a lovarda vezetője elmondta: a legfiatalabb lovasuk hatéves, a legidősebb pedig tizennégy éves. – Minden délelőtt és délután lovas programokat szervezünk a gyerekeknek, akik közül sokan először ülnek lovon – mondta. – Figyelünk arra, hogy a kezdőkkel és a haladókkal máshogy foglalkozzunk. 

Fotók: Lang Róbert

Kiemelte: szerencsére a területükön sok fa található, így a kánikulát is könnyen átvészelték a gyerekek és a lovak egyaránt. 
– Én vágtázni szeretek a legjobban. Fantasztikus érzés gyorsan lovagolni – mondta Takács Gréta, aki félelem nélkül lovagolt az akadályok között. 

A lovaglás mellett a lópatkolással is megismerkedhettek a kovács irányításával, állatorvos beszélt a lovakat érintő problémákról, s még lómasszázst is láthattak a táborlakók, amelynek segítségével el lehet mélyíteni a kapcsolatot ló és lovasa között. Múlt héten a szénabetakarítást nézték meg és a takarmányfajtákkal is megismerkedtek a gyerekek. Oktatóik interaktív elméleti előadásokon különböző lovaskultúrához kötődő témákat mutatnak be. Jut idő játékra és kézműves foglalkozásokra is. – Készült lovas párna, kobaktartó hátizsák, spatulakép, amelybe a gyerekek és kedvenc lovuk fotóját tettük bele – sorolta Patakiné Kiss Katalin. 

Bogdán Bori a spatulákat festette a klubhelyiségben. – Kikevertem már a színeket és most kezdem festeni. Ha megszárad, ráragasztom a keretet és színes virágokat is teszek rá – mutatta a készülő faliképet a táborozó. Barátnője, Markovics Hanna arról beszélt: a Klaudia nevű ló a kedvence, a táborban ezen ült a legtöbbet. – Én év közben is itt lovagolok – mondta –, imádom az állatokat. 
Júliusban és augusztusban lesznek még táborok. A hagyományos lovas tábor mellett lovas terápiás napközit is szerveznek a Gyertyános-völgyben.

Címkék#gyertyános

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában