Katonai lovastábor, képek, videó

2022.07.13. 17:41

Lovak és fegyverek tanítanak a hazaszeretetre

A Monty Roberts-féle módszerrel, a suttogó lókiképzéssel, valamint a Magyar Honvédség feladataival ismerkednek a fiatalok a bárdudvarnoki honvédelmi lovas táborban ezen a héten. A programokat, amelyeken 18 lány és egyetlen fiú vesz részt, a "Lovak az Emberekért" alapítvány szervezte.

Marosi Gábor, [email protected]

Fotó: Lang Róbert

Egy Ural katonai járművel érkeztek vissza az ebédből a fiatalok a lovastábor helyszínére szerda délután. Addigra a hagyományőrző egyesületek a termőföld melletti területen felállították a bemutató sátrakat és a lőteret is előkészítettek a gyakorlatozáshoz.

A Honvéd Hagyományőrző Egyesület Zala Megyei Szervezete Nagykanizsáról hozott magával különféle marokfegyvereket, puskákat, gépkarabélyokat, kardokat, késeket és gránátokat. A hatástalanított fegyvereket kézbe is foghatták a fiatalok. A Fonyódi Múzeum és Helytörténeti Egyesület jóvoltából a táborozók az 1848-ban megalakult Magyar Honvédség történetével és a szabadságharccal ismerkedtek meg. Domina Barnabás az egyesület gyermekhuszár csapatának vezetője elmondta, fontos, hogy a gyerekek lássák azt hogyan harcoltak a hazáért a velük egykorúak. Az egyesület többféle huszáröltözetet is elhozott a táborba. Az egyenruhákba bele is bújhattak a fiatalok. – Ezáltal próbálunk egy kicsit olyan hazaszeretetet lopni a szívükbe, amit akkoriban is érezhettek azok a fiatalok, akik elmentek harcolni a hazáért – hangsúlyozta Domina Barnabás.

Forrás: Lang Robert Kaposvar

Császár Csilla területvédelmi tartalékos főhadnagy, Monty Roberts Instruktor, a tábort szervező alapítvány elnöke elmondta, a tábor középpontjában a kommunikáción alapuló suttogó lókiképzés, a Monty Roberts-féle módszer áll. Az alapítvány által képviselt módszer bizonyítottan nevelő hatással van az emberek, a fiatalok viselkedésére, pozitív irányba befolyásolja életüket, szemléletüket. A tábor honvédelemi és lovas vonalon összekapcsolja az emberség, bátorság, jó kommunikáció, jó vezető szerep, csapatmunka, beilleszkedés, bajtársiasság, segítőkészség és hazaszeretet értékeket – hangsúlyozta Császár Csilla.

 

A 16 éves Kanabé Jázmin Anna Budapestről érkezett a lovastáborba. Érdeklődésünkre elmondta, jelenleg szoftverfejlesztőnek tanul, de elképzelhető, hogy a következő évtől inkább már a honvédelemi ismereteit gyarapítaná. A fiatal hozzátette, jól megszervezték napjaikat. Délelőttönként a lovakkal, délután pedig a katonasággal ismerkednek. A balatonszárszói Orosz Anna Dorina is elégedett a lovastáborral. Lapunknak azt mondta, azért is jelentkezett a programokra, mert kedveli a lovakat és tartalékos katona szeretne lenni. Molnár Marcell a tábor egyetlen fiú résztvevője érdeklődésünkre elmondta, nagyon élvezetes a tábor, rengeteg fegyelmet és tiszteletet lehet tanulni amellett is, hogy bőven van marad szabadidejük és nincsenek egész napos elfoglaltságok.

Kátai Róbert alezredes, a 44. Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka elmondta, a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium országosan 6. alkalommal szervezett honvédelmi táborokat. Idén 54 turnusban, 40 helyszínen, 3500 fiatalnak találtak ki különböző tematikájú programokat. Kátai Róbert hangsúlyozta a tábor célja, hogy a gyerekek belekóstoljanak a katonák életébe és játékos keretek között megismerjék  a honvédség értékeit, a becsületet, a hűséget, a fegyelmet, a tisztességet és a hazaszeretetet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában