Haltrágyán nő a padlizsán

2022.08.24. 11:30

Kaposváron még a haltrágyán is piros lesz a paradicsom

Primőr kápiapaprikákat, paradicsomokat, méretes padlizsánokat kínálnak a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének kertjében. A zöldséget akvapóniás (tápfolyadékos) módszerrel termesztik. A szervezet kiemelt figyelmet fordít a fenntarthatóságra.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Minden reggel frissen szedik a vegyszermentesen termesztett zöldségeket a mozgáskorlátozottak megyei egyesületének kertjében. – Növényvédős az alapszakmám, és nagyon szeretek itt dolgozni a kertben – mondta el Domokos József, aki pár hónapja a csapat tagja. A napokban kezdenek termőre fordulni a növények. Rajta kívül általában nyolcan dolgoznak a kertben, amelyet egy különleges akvapóniás módszerrel hoztak létre. – Van autista, mozgáskorlátozott, értelmi sérült, siket dolgozónk, akik a halak gondozása mellett a kertészetben vesznek részt – mondta el Varga Lászlóné, foglalkozássegítő munkatárs. A primőr zöldségeket helyben értékesítik, lehetőség van előrendelést is leadni náluk.

akvapóniás rendszer padlizsán zöldség mezőgazdaság
Fotós: Lang R.


2015-ben hozták létre az akvapóniás termesztést kaposvári telephelyükön. – A halak ürüléke miatt tápanyagban gazdag víz keletkezik, amelyet a növények felvesznek – mondta el Takács Tímea termelésirányító. A két fóliasátorban lévő paprikát, paradicsomot, padlizsánt ezzel öntözik, kísérleti jelleggel erdei szamócát, geránium-dísznövényt termesztenek. 
 

akvapóniás zöldség haltrágya
Fotós: Lang R.

– Ezzel a termesztési móddal kevesebb helyet foglalunk, felfelé terjeszkednek és nem használunk semmilyen vegyszert – emelte ki Takács Tímea.
A különleges, környezetbarát módszerrel egy ökológiai kiállításon ismerkedett meg Hegedüs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének elnöke. – Olajos Ottó Szentendrén működtetett egy ilyen rendszert, és miután ellátogattunk hozzá, arra jutottunk, hogy ezzel a módszerrel fogyatékos embereket alkalmazva minőségi, vegyszermentes zöldségeket tudunk előállítani – mesélt a kezdetekről Hegedüs Lajos.

mezőgazdaság akvapóniás
Fotós: Lang R.

Hozzátette: a termesztőtálcák olyan magasan vannak, hogy kerekesszékből is tudják gondozni a növényeket, a halakat etetni. Önerőből, nyolcmillió forint értékben napelemrendszert építettek ki, így az elektromos áram nagy részét költséghatékonyan tudják biztosítani. A kazánjukat komposzt­tal, rothadt zöldhulladékkal táplálják, amely az akvapóniás házat mínusz öt fokig el tudja látni a hővel, ha ennél hidegebb van, gázfűtéssel rá kell segíteni.

 

Zöldszemlélet

Az esővíz központi ciszternába kerül, amely összekeveredik a halakról leengedett vízzel és csepegtető öntözéssel juttatják ki a fóliákba. Az aszályos időszakban is sikerült folyamatosan táplálniuk a növényeket. 
– Amit a természet ad, azt megpróbáljuk tartalékolni, felhasználni, egy komplex ökológiai rendszert hoztunk létre, így pedig munkát is tudunk adni és friss, primőr zöldséget a vásárlóinknak – emelte ki Hegedüs Lajos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában