Szaporodó gondok

2022.09.05. 13:58

Bajban az autóipar: se chip, se sofőr

Csiphiány, dráguló alapanyag és tovább mélyülő logisztikai-szállítmányozási problémák: kora ősszel egyre több nehézség sújtja a nemzetközi járműipart.

Harsányi Miklós

Fotó: Shutterstock

A meglévő gondokat tetézi, hogy a fuvarozásból egyre több kamionsofőr hiányzik. Bár egyes somogyi márkakereskedések szeptemberben újabb gépkocsiszállítmányokat próbálnak rendelni, ennek ellenére számos vásárló kénytelen sokáig, akár 10-12 hónapot várni az új járművére. 


– Egyes autóipari acéltermékek ára alig egy éven belül csaknem a duplájára nőtt – mondta Máté Gergely, a siófoki Peugeot és Ford Máté egyik tulajdonosa. – Az akkumulátoroknál használt néhány alkatrész ára a korábbi háromszorosára emelkedett. A járműgyártás és forgalmazás az elmúlt bő másfél évben ennek következtében még bonyolultabbá vált, s így számos gépkocsi-kereskedés nincs könnyű helyzetben. Az ügyfelek ugyanis nem mindig jutnak rövid időn belül ahhoz a színű, műszaki felszereltségű gépkocsimodellhez, amire vágynak. 


A siófoki cég ezért az utóbbi időben közel 120 gépjárművet rendelt meg, a flottát három telephelyen, Balatonbogláron, Siófokon és Dunaújvárosban tárolják. Máté Gergely szerint ugyanis a kialakult nemzetközi gépkocsigyártási, -értékesítési problémák gyors változására aligha van reális esély, ezért úgy látja, alapvetően két megoldás jöhet szóba. Olyan járműkínálatot célszerű kialakítani, hogy a forgalmazónál minél több gépkocsit találjanak a vásárlók. S bár előfordulhat, hogy az aktuális felhozatal nem találkozik valamennyi vevő igényével, ám 80-100 jármű közül értelemszerűen nagyobb a választási lehetőség, mint ahol ennek a töredékét kínálják. Másrészt tanácsos a portfólió-bővítés, s a fejlesztés nyomán újabb márkák jelenhetnek meg a vállalkozás kínálatában, s ez befolyásolhatja a megyei és régiós jármű-kereskedelem helyzetét is. 


Máté Gergely azt mondta: az elektromos autókon kívül a plug-in hybrid gépkocsik forgalma is dinamikusan nő. Ez alapvetően a kedvező üzemeltetési, fenntartási költségeknek köszönhető. Tavaly közel félszáz ilyen járművet adtak el, az idén a vártnál is többet, csaknem 100 értékesítésével számolnak. 

Fotós: Máté Gergely


 

Új márkával indítják az őszt


– A Peugeot-n és a Fordon kívül nyáron kezdtük el értékesíteni a Nissant és augusztustól a Piaggio haszonjárművek is megtalálhatók a repertoárunkban – közölte Máté Gergely. – Nálunk újdonság lesz az MG, amit szeptember 6-tól forgalmazunk Siófokon. Abban bízunk, hogy a vásárlók közül a jövőben minél többen keresik majd a jó ár-érték arányú gépkocsikat – tette hozzá Máté Gergely
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában