Fotók+videó!

2022.09.19. 14:00

Eső ellenére is csökkent a Balaton vízszintje

Meghökkentő felvételeken örökítette meg kollégánk a Balaton drámaian alacsony vízállását. A helyzet még nem éri el a történelmi vízállást, de vészesen lecsökkent a víz mennyisége a tóban.

K.R.

Fotó: Németh Levente

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerint 1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl. A vizugy.hu adatai szerint jelenleg 69 centiméter a Balaton vízállása, a siófoki vízmércénél hétfőn 72 centimétert mértek. Ami még az augusztus végi 78 centiméterhez képest is jelentős csökkenés. Szerencsére még nem annyira vészes a helyzet, mint a legalacsonyabb 37 centis vízállás idején. 

 Balaton drámai alacsony vízállása Balatonboglár Balatonlelle Fotó: Németh Levente
Fotós: Németh Levente

Az elmúlt napok esőzése dacára is kilátszanak homokszigetek a part közelében a vízből Balatonlellén és Bogláron. A vízi madarak számára kiváló napozóhelyet biztosítva a szeptemberi napsütésben. 

 Balaton drámai alacsony vízállása Balatonboglár Balatonlelle Fotó: Németh Levente
Autógumi bukkant elő az iszapból. 
Fotós: Németh Levente

Van, ahol úgy visszahúzódott a víz, hogy az iszapban áll a vitorlás és a lejárótól csak a cuppogó iszapon keresztül sétálva lehetne eljutni a vízig, ha fürdésre alkalmas lenne a Balaton hőmérséklete. 

A nyáron arra is volt példa az alacsony vízállás miatt, hogy egy vízbe tervezett koncertet a déliről az északi partra tettek át, ugyanis a víziszínpad nem lett volna biztonságos ilyen kevés vízben. A tó vízszintje drámaian alakul a szakemberek szerint, de várhatóan a következő hetekben az évszaknak megfelelően számíthatunk utánpótlásra csapadék formájában. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában