Vírus

2022.09.06. 14:00

Tíz torokfájás közül nyolcról a koronavírus tehet megint

Egyre több alkalommal mutatnak pozitív eredményt a koronavírus-gyorstesztek. Az elmúlt hetekben megnőtt a betegek száma Somogyban, sokan az enyhe tünetekkel közösségbe mennek, így további megbetegedések várhatók a következő hetekben. 

G. L.

Fotó: Lang Róbert

Torokfájás, hasmenés, hányás, láz, ízületi fájdalom. Javarészt ilyen tünetekkel jelentkeznek a páciensek a somogyi háziorvosoknál. 

– A felső légúti betegségek 70-80 százaléka koronavírus megbetegedést mutat – mondta Veress Zsolt balatonfenyvesi háziorvos. Hozzátette: sok fiatal fordul hozzá ilyen tünetekkel, átlagosan egy hét alatt meggyógyulnak. – Érdekes, hogy a teszteredmények akár még két hétig is pozitív eredményt mutatnak. Sokan az enyhébb tünetekkel nem maradnak otthon, hanem tömegrendezvényekre, bevásárolni járnak, így pedig további fertőzések várhatók – hangsúlyozta a háziorvos. Megjegyezte: mindössze néhányan kérték praxisában a negyedik oltást. 

– Mivel a vírus mutálódott, a Sino­pharm-vakcinát tartom a leghatásosabbnak, ezzel oltjuk betegeinket – mondta Veress Zsolt
Kaposváron is egyre többen fordulnak orvoshoz hasonló tünetekkel. A somogyiaknak lehetőségük van nem csak a háziorvosoknál, hanem a Kaposi Mór Oktató Kórházban is beadatni a vakcinát. Országszerte csökkenésnek indult, Kaposváron stagnál a szenny­vizek SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja. 
Angliában megkezdődött az omikron koronavírus-változatokra kidolgozott oltások beadása. A brit gyógyszer-felügyeleti hatóság augusztus közepén, a világon elsőként engedélyezte a SARS-CoV-2 új típusú koronavírus eredeti és jelenleg terjedő variánsai ellen egyaránt hatékony, bivalens oltóanyagok lakossági alkalmazását. Az idősotthonok lakói és gondozóik kapják meg az új vakcinát, a hét közepétől pedig az 50 évnél idősebbekre, illetve a fiatalabb, de egészségügyi kockázati csoportokba tartozókra is kiterjed az oltási kampány.  
 


Fotó: Lang Róbert

Címkék#Somogy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában