Sonline.hu podcast

2022.10.23. 14:00

A cefre nem Biblia, hogy minden nap kell nyitogatni

Népszerű podcast műsorunkban nemrégiben Gyenesei István egykori sportért és turizmusért felelős miniszterrel találkoztunk. A politikus olyan alázattal és odaadással beszél új szenvedélyéről a pálinkafőzésről, hogy a rengeteg fortély megismerésén túl, egy örökké aktív, elszánt ember portréja is kirajzolódik előttünk. Gyenesei Istvánnal Lengyel János, a Somogy Hírlap főszerkesztője beszélgetett.

Barkóczy László

– Még hátulgombolós kisfiúcska voltam, mikor a „mozdony füstje először megcsapott” ­– emlékezett vissza a kezdetekre Gyenesei István. – Természetesen nem azt mondom, hogy ittam is, de mindenhol a pálinka iránti szenvedélyt láttam magam körül.  A férfiak akkoriban pálinkát ittak. A vagányabb férfiak pedig feketén pálinkát is főztek. Nekem pedig gyerekként a lelkemre kötötték, hogy erről aztán nem szabad senkinek semmit sem mondani. Mi kell több ennél egy gyereknek?

Felnőttként aztán az expolitikus maga is kipróbálta, milyen a feketén főzés izgalma. De ahogy elmondta, véleménye szerint nincs olyan pálinkafőző ma az országban, aki ne főzött volna évtizedekkel korábban feketén is pálinkát.

Szerencsés fordulat következett a „pálinkaforradalommal” 2010-ben, hiszen egy olyan támogató jogi környezet alakult ki Magyarországon, hogy lehetővé vált legálisan is pálinkát előállítani. Ekkor jelenhetett meg a bérfőzetők mellett a legálisan otthon főzők egyre népesebb tábora is.

– Ez után a fordulat után jelent meg hangsúlyosabban is az életemben a pálinkafőzés iránti kedv – folytatta Gyenesei István. – Olyannyira, hogy azt szoktam mondani, hogy nálunk a pálinka nem készül, hanem inkább „teremtődik”. Mert az alapelv egy pillanatig nem változott: ha már valamit csinálok, akkor azt csináljam jól.

– Magát a főzést autodidakta módon kezdtem el – kanyarodott vissza Gyenesei István a kezdeti lépésekhez. – Rengeteget olvastam, és figyeltem másokat, bár ez utóbbit inkább bár ne tettem volna. 2014-ben aztán elvégeztem a pálinkmester szakmérnöki képzést is. De a legfontosabb a tapasztalat: a mai napig tanulom a pálinkateremtés csodáját.

Gyenesei István pálinkamester. Fotó: Barkóczy László

Lassan több mint egy évtizede kápráztatja el barátait és a pálinkaversenyek zsűrijét is az egykori politikus különleges pálinkáival, mégsem gondolta soha, hogy értékesítse azt. Mint a beszélgetés során elmondta, soha nem szerette volna, ha a mennyiség, az ár vagy a profit befolyásolta volna az előállítás minden egyes főzés alkalmával tovább tökéletesített folyamatát. Tőle a pálinkát csak „bőrben kötve lehet elvinni”, vagyis meg kell inni ahhoz, hogy ki tudjuk vinni a Gyenesei Pálinkáriumból. A pálinkamester szerint ez így természetes: ő nem terméket árul, hanem egy élménnyel ajándékoz meg.

Gyenesei István 17 évig volt a Somogy Megyei Önkormányzat elnöke, a Somogyért Egyesület   jelöltjeként lett országgyűlési képviselő, és a sportot, valamint a turizmust is felügyelő önkormányzati miniszter.

Kezdetben bérfőzető, majd a 2010-es „pálinkaforradalom” óta minden kétséget kizáróan az ország legeredményesebb magán pálinkakészítője. 2014 óta pálinkamester szakmérnök, egyetemen, illetve OKJ-s képzésen osztja meg tudását.

Pedagógus feleségével – Hajnalkával – közösen készítik egyedi stílusú remekeiket. Párlataik országos és nemzetközi versenyeken ezidáig 187 aranyérmet (melyből 55 champion) nyertek el. Hétszeres nemzet győztes, 3x lettek művei Kárpát-medence legjobbjai. 2015-ben ő készítette Európa legjobbját „Az év nemes párlatát”. Többször nyerte el Magyarország Legjobb Párlata címet, és ötszörös világkupa győztes. Elnyerte Magyarország - legjobb erdei gyümölcs párlata,- legjobb érlelt pálinkája, - legjobb kisüsti pálinkája, - legjobb erős pálinkája – címeket is.

A Magyar Pálinka Lovagrend tagja, a Fortissimus Spiritus cím tulajdonosa. A kaposvári családi házuk kertjében álló szentélyükben készülnek a Gyenesei Pálinkárium termékei, amelyeket „csak bőrbe kötve” vihetnek magukkal vendégeik. A Gyenesei Pálinkáriumot 2009-ben a Somogyi Értéktár részévé választották.

Gyenesei István néhány hónappal ezelőtt megkapta a Magyar Pálinka Nagykövete címet. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában