jubileum

2020.09.27. 20:00

A gyümölcs legjobb sorsa, ha pálinka lesz belőle

Somogyban elsőként élt a magánfőzés lehetőségével Gyenesei István 2010-ben. Vendégeivel a tíz éve főzött Vilmoskörte pálinkáját kóstoltatta meg az évforduló alkalmából vasárnap délelőtt.

Góz Lilla

Zakatol a főzde Gyenesei István otthonában. Az Alföldről hozott Generosa szőlő cefréből először készít párlatot. A terasz asztalán pedig Vilmoskörtéből készült tíz éves pálinkák sorakoznak.

– Nagy izgalommal vártam tíz évvel ezelőtt, hogy szeptember 27-én életbe lépjen a pálinka otthonfőzését engedélyező törvény, beszereztem minden készüléket és a cefrét, majd megfőztem első házi legális pálinkámat – mesélte a kezdeteket Gyenesei István. Hozzátette: öt litert elrakott egy demizsonba és leviaszolta, most pedig ezzel várta vendégeit.

– Legyen köztünk híd ez a tiszta, őszinte ital, egészségetekre! – emelte poharát a pálinkamester. Biró Norbert, a Megyei Közgyűlés elnöke, Gelencsér Attila, országgyűlési képviselő, Domokos Ferenc, a Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatóság igazgató-helyettese, Madarász Zoltán ökogazda és felesége tetszését elnyerte a zamatos párlat. – Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az általunk megtermett gyümölcsből készülhettek nagyon nívós pálinkák a megyében, legutóbb Gyulán Gyenesei István fekete berkenye és málna párlatát champion-díjjal ismerték el – mondta el Madarász Zoltán.

– A pálinkakészítés egy értékmentő folyamat volt régen, a rohadt, zöld, félig érett gyümölcsből főzték, emiatt a minősége nem is mindig volt jó, de napjainkban már nagyon sokan készítenek minőségi párlatokat – sorolta Gyenesei István. Kiemelte: tíz év alatt a pálinka elegáns, minőségi itallá vált, amire büszkék lehetünk. – Továbbadtuk ezt a tudást és Somogyban olyan csapat jött össze, hogy az ország legerősebb pálinkakészítő magánfőzői itt élnek a megyében, hiszem a gyümölcsnek nincs jobb sorsa, mint hogy pálinka lesz belőle – jegyezte meg a kaposvári pálinkamester. Hazai és nemzetközi eredményeit értékelte Somogy Megye Közgyűlése is, amikor a Gyenesei Pálinkáriumot a „Somogyi Érték”-ek sorába emelte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában