Fotók és videó!

2022.10.16. 13:43

A fűszerek döntötték el, kié a legjobb halászlé és vadpörkölt

A második hal- és vadfőzőversenyen ragadtak fakanalat amatőrök és profik is a rádpusztai megmérettetésen szombaton délelőtt.

Sonline

Fotó: Nemeth_Levente

Összesen 25 csapat húzott kötényt, hogy kifőzzék a legfinomabb ételeket. Tíz csapat halászlét készített, míg 17 társaság vadétellel próbálta elnyerni a zsűri tetszését. Akadtak olyan indulók is, akik mindkét kategóriában versenyeztek. Így például a balatonboglári Élő Sándor is, aki barátaival érkezett.

– Hoztuk a párjainkat, így a nők halászlevet, a férfiak pedig titkos recept alapján vadpörköltet készítenek – árulta el a boglári férfi, aki kiemelte, hogy egy közös családi és baráti napot tartanak, ezért is neveztek együtt a versenyre. 

Az egységesen piros kötényben szorgoskodó hölgyek csapata a helyieknek más ismerős lehetett, hiszen a somogyváriak minden rádpusztai főzőversenyre nagyon készülnek. Ezúttal vadpörköltet készítettek krumplifánkkal. – Hagyományos módon készült az ételünk, hagymaalapon paprikával és a szokásos fűszerekkel – mesélte Papp Józsefné Mónika, a somogyvári csapat tagja. 

Sokan a fűszerek minőségében látták az ízletesebb étel elkészítését, így például Gyetkó Károly is, aki a Völgyi Bt. csapatával halászlevet főzött. – Meglátásom szerint az összes csapat ugyanolyan módszerrel készíti ezt az ételt, így az apróságok döntenek majd, mint a fűszerek – fogalmazott a férfi a zsűrizés előtt.

Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a halételek zsűrizése után elárulta: sok főzőversenyen kóstolt már, de ennyire egységesen jó halleveket még nem tálaltak a csapatok. – Minden csapat három darab balatoni pontyot kapott alapanyagként, mindössze a fűszerekkel játszhattak a felek, így itt ezek mennyisége és minősége volt a döntő – tette hozzá Szári Zsolt.

A rendezvény célja a balatoni hal népszerűsítése is volt, a Zrt. vezérigazgatója kiemelte: zajlanak a lehalászások, most derül ki milyen veszteséget szenvedtek el az aszály miatt. – Azt látjuk, hogy a becslésekhez képest kevesebb lesz a hal, de ettől még lesz elég a karácsonyi időszakban – mondta Szári Zsolt. Kiemelte: nem lesz hiány, inkább az ár az amin ez tükröződhet majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában