Balatonlelle - Rádpuszta

2022.10.30. 11:27

A gyűszűnyitől a rózsaszínig, tök minden mennyiségben

Jó volt az idei töktermés, ebből tartott bemutatót Kalmár Benedek, az akasztói “tökkirály” a rádpusztai élménybirtokon.

Kovács Gábor László

Fotó: Németh Levente

A növényvédelmi szakmérnök évtizedek óta foglalkozik nemesítéssel, ennek a munkának köszönhetően még pink vagyis rózsaszín tök is akad a tarsolyában. A balzsamkörte más néven momordica dísz-és gyógynövény, de étkezéshez is felhasználják a zöld termését a köretekben. Kalmár Benedek keze alatt az asztali arany fajtától a huligántökig megfordul minden. Virágcsokorba valóan gyűszűnyire kicsinyíti a tököt, mert nála nem a méret a lényeg. Korábban ugyanis az óriástökökkel is foglalkozott, de kétszer műtötték már sérvvel, így felhagyott az emelgetéssel. Díszkukorica termesztő is, de Rádpusztán a tökfaragási tudományából adott ízelítőt a gyerekek segítségével, miközben a látogatók olyan ételeket kóstolhattak, mint a sütőtök krémleves pirított tökmaggal és tökmagolajjal vagy a tökös-mákos rétes. 

Balatonlelle

A balatonlellei művelődési háznál családi futóversennyel és ügyességi vetélkedőkkel indult a Tök-életes nap a hétvégén. Míg a színpadon interaktív gyermekműsor folyt, és előadók váltották egymást, estére a helyszínen faragott és a hozott tökökből 30-40 méter hosszú töklámpás sort építettek, de még a művelődési házat és a parkot is kidekorálták. Mintegy harmincan nevezetek be a tökös ételek versenyére, melyen balatonlellei szakácsok és vendéglátósok zsűrizik. A tökből készített ételeknek csak a fantázia szabott határt, mondta Hartmann Zoltán, a balatonlellei művelődési ház vezetője.    

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában