Drága gázra nincs recept

2022.10.22. 20:01

Képtelenek kigazdálkodni a fűtésszámlát a kis forgalmú patikák

Jelentős rezsiemelkedést tapasztalnak a patikák is, főleg azok a gyógyszertárak küzdenek a túlélésért, amelyek kisebb településeken szolgálják ki a lakosságot és kis forgalmat bonyolítanak le. A kis vidéki patikák csak annyi energiát használnak, mint egy családi ház, de piaci szereplőként kapnak emelt számlát.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Róbert

Az Észak-Nyugati Patika szerencséje az, hogy december végéig fix szerződést kötöttek a gázszolgáltatóval a megyeszékhelyen. A jövőt illetően ugyanakkor egyáltalán nem nyugodt Kalota Veronika gyógyszertárvezető, mert a megnövekedett gázfűtési költségeket nehezen tudnák kigazdálkodni, tekintettel arra, hogy a járványos időszakokban gyakran kell szellőztetni. Villanyfűtésben is gondolkodnak, de egyelőre még kérdéses a számukra, hogy bírja-e az épület elektromos hálózata. 
A gyógyszertárvezető elmondta: az energiafelhasználás szempontjából egy gyógyszertár úgy működik, mint egy családi ház, viszont a patikák is piaci árú energiaárszámlákat kapnak. Ez most a költségek tekintetében többszörösére emelkedett: a gáz ára a hétszeresére, az áramé két-háromszorosára nőtt. 
– Másik oldalról viszont a gyógyszertárban forgalmazott termékekre speciális árszabályozás vonatkozik – magyarázta a lengyeltóti Szabó Péter Balázs, a Magyar Gyógyszerész Kamara Somogy megyei elnöke. – A támogatott termékeknek fix az ára, erről a társadalombiztosítás dönt. Ezek az árak patikai szinten nem változtathatók és nem követik sem az energiaár-emelést, sem az inflációt. Az árak megmerevedtek, van, amelyik 12 éve semmit sem változott. 
Van olyan termékkör, amelyik szabadon árazható, de ennek portfóliója gyógyszertáranként eltérő, ebben a tekintetben más egy szakrendelő és más egy bevásárlóközpont melletti patika ügyfélköre. A kistelepülések gyógyszertáraiban többségében támogatott gyógyszereket keresnek. A gyógyszertárakban problémás a bérkérdés is. Bérfeszültség van, hiszen az egészségügyben történt bérfejlesztések a kórházban dolgozó gyógyszerészek bérét is felhajtotta. A kis patikák emiatt is versenyhátrányban vannak, és a mértékükből adódóan nem tudnak kedvezményes áron árut beszerezni. Ha az emelkedő költségek miatt a vidéki patikák magas áron adják a termékeiket, akkor a vevők könnyen mondhatják azt, hogy a városban olcsóbb. 

 

 

Néhol már a csomagolás többe kerül, mint a pirula 

A Magyar Gyógyszerész Kamara Somogy megyei elnöke szerint a gyógyászati segédeszközök terén volt olyan forgalmazó, amelyik nem tudott megegyezni a társadalombiztosítóval, ezért kikerültek a támogatotti körből a termékei, és ez sem tesz jót a forgalomnak. Vannak olyan támogatott árú, 500 forint alatti gyógyszerek, melyeknél már a csomagolás, vagyis a papírdoboz és a tájékoztató többe kerül, mint maga a pirula. Szabó Péter Balázs azt mondta: nem tudja, hogy a gyártók ilyen nyomott áron meddig bírnak termelni. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában