Videó+fotó

2022.10.20. 14:00

Kétféle ekével készült a nyílegyenes barázda Kaposváron

Kaposváron csütörtökön két kategóriában összesen 15 csapat részvételével rendezték meg a 13. dél-dunántúli középiskolás szántóversenyt. Öt bíró értékelte a fiatalok munkáját, egy induló 2000 négyzetmétert szántott fel. Eredetileg a KÁN alatt tartották volna meg a versenyt, ám a rossz időjárás miatt akkor lefújták.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang R.

– Először indultam a versenyen, igyekszem minél precízebben végezni a kijelölt feladatot – mondta Madarász Virág, a kaposvári Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola tanulója. – Érdekelt a rendezvény, lényeges, hogy pontos, nyílegyenes legyen a szántás. 

A 17 éves diáklányt édesapja, Madarász Lajos igali családi gazdálkodó is elkísérte. Szerinte is hasznos a szakmai verseny, mivel a fiatalok körében tovább népszerűsíti a mezőgazdaságot. Princz Zoltán, a házigazda  Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola igazgatója azt mondta: két kategóriában – ágyeke, váltva forgató eke – 15 csapat nevezett. S a diákok éles körülmények között bebizonyíthatják, hogy az iskolában milyen hatékonysággal sajátították el a szakmai fogásokat. 

Fotós: Lang R.

– Jó az időjárás, a versenyhez kedvezőek a körülmények – mondta Lőrincz Zsolt, a szőcsénypusztai csapat tagja. A Topolyai Mezőgazdasági Iskola küldöttsége hosszú ideje visszatérő vendég a rendezvényen, amelyre két-két versenyző, illetve segítő diák érkezett. 

A 17 éves Boros Ádám első alkalommal járt Kaposváron, szerinte a verseny tapasztalatszerzésre is kiválóan alkalmas. Fürsztner Róbert, a csapat kísérő tanára hangsúlyozta:  a diákok egymástól tanulhatnak, s verseny közben elleshetnek egy-egy jó szakmai fogást. Soós Sándor, a Magyar Szántóverseny Egyesület elnöke közölte: öt bíró értékelte a diákok teljesítményét, akik egyenként 2000 négyzetmétert szántottak fel. 

 

A záróbarázdára is figyeltek

– A különböző új technológiák ellenére a szántás örök marad – hangsúlyozta Soós Sándor. – Tíz fajta szempont alapján zajlott az értékelés, a bírók a barázdaképzésen kívül  a záróbarázda kialakítását is pontozták. 

A 19 éves Füstös Bence, a csurgói Kolping Nagyváthy János Katolikus Középiskola tanulója azt mondta: a puha, laza a talaj, a szántás egyenességére feltétlenül figyelni kell. Csapatuk egy 120 lóerős erőgép segítségével oldotta meg a feladatot. Princz Zoltán igazgató kiemelte:  idén is sok tehetséges fiatal vett részt a versenyen. A fejlődési folyamat évről évre egyértelműen látszik a mezőnyön.

Ágyeke kategóriában: 1. helyezett lett Mester Tivadar, Topolyai Mezőgazdasági Iskola

Váltva forgató eke kategóriában: 1. helyezett lett Gorzó István Somogyzsitfa Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Technikum 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában