Lehalászás

2022.10.28. 09:00

Sekély víz nehezíti a telepítést, de már 180 tonna ponty csúszott a Balatonba

Csaknem egy hónapja kezdte meg az őszi haltelepítést a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Góz Lilla

Fotó: Nemeth_Levente

A szép őszi időben, gördülékenyen zajlik a munka, egyedüli nehézséget a Balaton alacsony vízállása jelent. 

– Idén a korábbinál kevesebb helyszínen zajlanak a telepítések, ennek oka egyrészt a megnövekedett szállítási költség, másrészt néhol annyira sekély a víz, hogy lehetetlen a halak biztonságos leengedése – mondta el Nagy Gábor, a vállalat horgászati ágazatvezetője. – Jelenleg épp a fonyódi tóegységünk lehalászása zajlik, de telepítünk pontyokat Irmapusztáról, Varászlóról, Mórichelyről és Buzsákról is – emelte ki. Hozzátette: az éves pontytelepítési mennyiséget megközelítőleg azonos arányban osztják el a Balaton három medencéjébe. – Azoknak a horgászoknak sem kell aggódniuk, akik esetleg távolabb horgásznak egy-egy telepítési helyszíntől, ugyanis a haljelöléses vizsgálatokból tudjuk, hogy a halállomány az élőhelyi adottságok és nem pedig a haltelepítési helyek arányában oszlik el a tóban – emelte ki. 

Hozzátette: a hétfői 11 tonnás pontytelepítéssel együtt idén már több, mint 180 tonnát teljesítettek a 300 tonnás kötelezettségükből, decemberre szeretnék vízbe tenni a fennmaradó mennyiséget. Eddig 2180 kiló egy-kétnyaras süllő került a Balatonba, de hatezer kiló a kötelezettségük. A ragadozó hal egy részét nem saját tógazdaságukból viszik, hanem vásárolják. Előnevelt csukából 250 ezer betelepítése a kötelezettségük és ennél már tízezerrel több csúszdázott be a Balatonba. Balint, compót, kősüllőt és harcsát is engednek a tóba. Október első napjaiban nyolcezer menyhalat is leengedtek a balatonszemesi kikötő mólójáról. – Egyelőre még tiltja a balatoni horgászrend a menyhal megtartását, de amint sikerül a kutatóknak tetten érni természetes úton kikelt menyhal ivadékot a Balatonban, fel fogjuk oldani ezt a korlátozást – mondta el Nagy Gábor. A telepítés helyének 200 méteres körzetében a telepítés napján tilos horgászni, másnap azonban már korlátozás nélkül szabad. Jelenleg zajlik a süllőszezon, halőreik elsősorban arra figyelnek, hogy a horgászok betartsák a megengedett kvótákat. Emellett zajlik a törpeharcsák varsás gyérítése is. 

Kozári Miklós, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület elnöke elmondta: a Desedába a tervek szerint október végén telepítenek süllőt és pontyot. A Töröcskei-tó esetében már teljesítették haltelepítési kötelezettségüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában