Újratervezés a somogyi biopiacon

2022.10.08. 13:56

Takarékoskodnak a vásárlók, bajban a bioboltok

Bezár október végén az egyik közismert kaposvári biobolt, már tart a végkiárusítás. Szakemberek szerint mélyütést kapott a biopiac, a drága energia és rohamosan növekvő termékárak miatt újabb szaküzletek kerülhetnek veszélybe.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Róbert

–Megzuhant a biopiac bevétele, nálunk két hónap alatt közel 30 százalékkal csökkent a forgalom – mondta Györe Katalin, a kaposvári Természet Patikája üzletvezetője. – Szerintem nagyon sokan erőteljes takarékoskodásba kezdtek az energia-áremelések miatt, s valóban csak a legszükségesebb alaptermékeket vásárolják a boltokban. A lakosság nagy része tartalékol, kiakarja fizetni az energia számlákat. Szaküzletünk 2010-ben nyílt meg, több hullámvölgyet átéltünk, de a a mostaninak nem látjuk a végét. 

A csaknem száz négyzetméteres belvárosi szaküzletet bérlik, s két alkalmazottat foglalkoztatnak. Bár még nem kapták meg az új villany- és gázszámlákat, az üzletvezető szerint energiaköltségük a korábbi háromszorosára is ugorhat. Ezért erőteljes spórolásba fogtak: valamennyi  neoncsövet LED-re cserélték, mozgásérzékelős kapcsolókat szereltek fel, s átcsoportosították a fagyasztók használatát. Korábban három volt, most egy üzemel, a jégkrém hűtésére szolgáló készüléket  már nem használják és a négy nagy hűtő helyett csupán kettő működik.

– A problémát tetézi, hogy szinte valamennyi multi  óriási tételben elkezdte forgalmazni a biotermékeket Somogyban is – hangsúlyozta Györe Katalin. – Ráadásul  tavaly novembertől rengeteg áru csaknem 50-60 százalékkal megdrágult, s kénytelen-kelletlen a szaküzletek is alkalmazkodtak a változáshoz. A fél kilós chia mag ára nem egészen egy év alatt 1280 forintról 2630 forintra nőtt, a kenyér liszt kilója 480 forint helyett most 780 forintba kerül, s a liposzómás C-vitamint hónapokkal ezelőtt  még 3200 forintért meglehetett vásárolni, most viszont 5700 forintos árcédula van a termék dobozán.

Györe Katalin szerint a szolgáltatás további fejlesztése jelentheti a megoldást. A biorezonanciás testelemzésen kívül gerinc szkennert vásároltak, alkalmazásával 3D-s képet kapnak a gerincről. A kaposvári üzletvezető hangsúlyozta: hiába forgalmaznak nagyjából 3000 fajta terméket, ha a vásárlóerő érezhetően csökkent. Hasonló nehézségekről hallott több Balaton parti kereskedőtől, s az ország távolabbi területein is egyre több gonddal küzdenek a szakboltok.

Miklai Lajosné, a lisztérzékenyek megyei egyesületének elnöke azt mondta: nem csodálkozik, hogy egyik másik biobolt bezár. Az energiaválság miatt drasztikusan emelkednek a költségeik.

Fotós: Lang Róbert

 

Újabb drágulás a lisztérzékenyeknél

– Számos gluténmentes termék ára az idén négyszer drágult, s a következő áremelés novemberben vagy decemberben következhet be – mondta Millai Lajosné. – Van olyan liszt, amelynek kilója 700-800 forint, de ennek a több mint kétszereséért is lehet kapni, s egy négy darabos bagett csomag nagyjából 1200 forint. 

Az elnöke szerint eddig is nagyon sokba kerültek a speciális termékek, s érdemes felkészülni, hogy újabb drágulás rázhatja meg a piacot.

Fotós: Lang Róbert

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában